Zwachtelen

" Ambulante Compressie Therapie (ACT) "

  • Wat is het?
  • De behandeling
  • Indicaties

Voor het reduceren van vocht is ambulante compressie therapie de snelste en meest effectiefste oplossing. Door het toepassen van zwachtelen wordt er druk op de bloedvaten uitgevoerd. De aderen vernauwen zich waardoor de defecte kleppen sluiten. Door de benen of armen vervolgens te bewegen wordt het bloed door de kuitspieren of armspieren richting het hart gepompt en kan het vocht dankzij de toegenomen circulatie afgevoerd worden. De zwachtels helpen dus bij afvoeren ven het vocht en voorkomen dat het vocht terugvloeit. 

Allereerst wordt het lichaamsdeel opgemeten. Dit is belangrijk om de voortgang van het zwachtelen in beeld te brengen. Daarna wordt het lichaamsdeel, indien gewenst, gewassen en ingesmeerd met een bodylotion. Het zwachtelen gebeurt in verschillende lagen. Dit is belangrijk om de huid te beschermen, om vervolgens de juiste druk toe te passen. Welke zwachtel wordt gebruikt wordt bepaald aan de hand van de intake. 

De zwachtels blijven zitten tot bij de volgende afspraak. Tijdens het vervolgconsult zullen de zwachtels verwijderd worden. Dit is belangrijk om te voorkomen dat het lichaamsdeel weer vocht gaat vasthouden en de echte omvangsreductie gemeten kan worden. Het resultaat wordt geëvalueerd en het zwachtelen zal zich herhalen tot het moment dat er geen oedeem meer zichtbaar / voelbaar is. Op dit moment zal de huidtherepeut een therapeutische kous aanmeten om het gekregen resultaat te behouden. Het zwachtelen zal voortgezet worden totdat de kous geleverd wordt. 

- Primair lymfoedeem
- Secundair lymfoedeem zoals bijvoorbeeld na een mammacarcinoom
- Lipoedeem
- Chronisch veneuze insufficiëntie (CVI)
- Trombose
- Wonden (ulcera)

  • Veel gestelde vragen
  • Tijdens de zwachtelperiode kan er niet gedouched worden dus neem voor de eerste behandeling nog een douche / bad.
  • Bij voorkeur voor een specifieke creme of zalf mag u deze mee nemen naar de behandeling. Dan smeren we deze op voordat we het lichaamsdeel inzwachtelen. 
  • Voor een eventuele vergoeding is een verwijzing van huisarts of medisch specialist noodzakelijk. 

Als er gekozen wordt voor actieve compressietherapie middels zwachtels dient u rekening te houden met schoeisel. Zorg voor een brede schoen met veter zodat u ook met een gezwachtelde voet juiste schoenen past en juist kan bewegen. 

Het zwachtelen is niet pijnlijk. Wel kunnen er krampen ontstaan tijdens het dragen van de zwachtels. Deze krampen worden minder door te bewegen. 

Bij het dragen van compressietherapie kan de huid wat droger worden.

Sport en beweging stimuleren de lymfvaten om vocht af te voeren. Wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn af te raden. Vermijd liever zware en langdurige lichamelijke inspanning. 

Bij veneus oedeem helpen de kuitspieren om het bloed – tegen de zwaartekracht in – richting het hart te pompen. Met het bewegen van de kuitspieren wordt de afvoer gestimuleerd van bloed en vocht. Wandelen of fietsen, in combinatie met compressie, geeft verlichting. Voorkom lang staan of zitten en pas op met wondjes!

Door de verbeterde afvoer van weefselvocht vermindert de druk in het oedeemgebied. Het strakke gevoel, al dan niet pijnlijk, wordt minder of verdwijnt waardoor mobiliteit verbetert. De afgenomen druk en het verdwijnen van het weefselvocht bevorderen ook de genezing van wonden en verminderen de vorming van littekenweefsel.

Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.

Vergoeding:
Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Soms worden behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. Oedeemtherapie valt onder het kopje fysiotherapie / oedeemtherapie. Vraag jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Behandeling van oedeem is een specialisme van de huidtherapeut. Wordt het vergoed door de zorgverzekeraar? Dan hebben wij een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig om het te kunnen indienen.

De materialen waarmee gezwachteld wordt, vallen onder het kopje 'hulpmiddelen'. Dit wordt verzekerd uit de basisverzekering. 

Let op: bij de basisverzekering word eerst een beroep gedaan op het eigen risico.

Huidproblemen

Team Member
Oedeem

Oedeem is een ongewenste ophoping van vocht. Deze ophoping kan zowel op kleine locaties voorkomen alsook verspreid zijn over grotere delen van het lichaam zoals voeten, enkels, benen, buik, armen en/of borsten. Door een verstoring, of beschadiging wordt vocht onvoldoende afgevoerd waardoor zwelling ontstaat. Dit kan een zwaar, vermoeid, stijf gevoel veroorzaken gecombineerd met pijn en tintelingen. Doordat de huid op spanning staat ontstaat er een drogere huid met jeuk. Bij onrustige benen wordt dit ‘restless legs’ genoemd.

Meer informatie over oedeem lees je hier.

Team Member
Fibromen

Fibromen, ook wel bekend als steelwratjes, zijn goedaardige onschuldige, huidkleurige huidflapjes. Ze komen het meest voor in de hals of in plooien zoals onder de borsten, oksels of in de liezen. Het is niet helemaal duidelijk hoe deze wratjes ontstaan. Er is wel bewezen dat er een relatie is met wrijving. Je kunt hierbij denken aan wrijving door een ketting, kraag, of bh-rand.
Meer informatie over fibromen lees je hier.

Team Member
Kersenangioom

Kersenangiomen (cherry angioma’s), ook wel bekend als kersenwratjes, zijn goedaardige onschuldige huidwratjes. Het is een plaatselijke toename van hele kleine maar sterk verwijde vaatjes in de huid en een gevolg van huidveroudering wegens de kwaliteitsvermindering van onze vaten.

De wratjes zijn kleine fel rode, paarsachtig puntjes die als een bolling op de huid liggen. Op tienerleeftijd kunnen deze plekjes al ontstaan en vanaf de leeftijd van 60 jaar worden het er vaak meer.

Meer informatie over kersenangiomen lees je hier.

Team Member
Ongewenste haargroei

Voor veel mannen en vrouwen is ongewenste haargroei een groot probleem. Dit kunnen witte, grijze, blonde, rode of zwarte haren zijn. Haren kunnen soms ongewenste aandacht trekken en daarmee gevoelens van schaamte en onzekerheid veroorzaken. Maar niet alleen cosmetisch kan het storend zijn, zeker ook medisch. Denk bijvoorbeeld aan ingegroeide haren en haarcystes (sinus pilonidalis).

Meer informatie over ongewenste haargroei vind je hier.

Boek jouw afspraak online

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.