Behandelingen

Werkt IPL- of diode technologie beter voor laserontharing?

Omdat er zoveel methoden beschikbaar zijn voor ontharing, kan het een uitdaging zijn om de verschillen, nadelen en voordelen van elke behandeling te begrijpen. Laserontharing blijft een van de meest gewilde esthetische procedures en is wereldwijd een van de grootste markten op het gebied van esthetiek. Ook bij Huidgericht is laserontharen een veel gekozen behandeling. Laser- en lichtgebaseerde apparaten kunnen toekomstige haargroei verminderen en voorkomen, maar de effectiviteit van deze twee verschillende technieken, laser of licht, kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van de gebruikte technologie.

 

Haarcyclus

Als eerste is het nuttig om bepaalde terminologie te begrijpen. Laserontharing werkt door gebruik te maken van de fysieke eigenschappen van licht op het haar te richten. Tegenwoordig spreken we over permanente haarreductie in plaats van permanente haarverwijdering.

In wezen richt de apparatuur zich op haarschachten in de anagene fase van de cyclische haargroei, dus wanneer de haar actief groeit. Wanneer de laser energie op de haarschacht aanbrengt, veroorzaakt de energie thermische schade aan de onderliggende follikel en papil, waardoor het vermogen om in de toekomst haar te produceren wordt verminderd. Het haar kan minder snel groeien, en de haar die door de follikel wordt gecreëerd, kan dunner of zelfs lichter van kleur zijn. Deze aspecten zorgen ervoor dat laserontharing beter bekend staat als permanente haarreductie.

IPL en Laser
Wanneer we de specifieke technologieën voor deze behandeling uitleggen, kunnen we twee typen onderzoeken: intens gepulseerd licht (IPL) en op laser gebaseerde methoden. Terwijl ontharingslasers doorgaans een enkele golflengte gebruiken, geven IPL-behandelingen in plaats daarvan een breed spectrum van lichtenergieën vrij. Zichtbaar spectrumlicht is ongeveer 400-700 nm, en infrarood is 700-1400 nm. IPL-apparaten zenden over het algemeen willekeurige lichtenergie uit van 400-1200 nm, en de meeste zullen extra filters hebben die de lichtenergie iets meer kunnen beperken dan deze parameters. Kortere golflengten (400-550 nm) kunnen rode en lichte haarkleuren effectiever behandelen, terwijl langere golflengten (550 nm+) zich richten op donkere huid- en haartinten.

Veel huidtherapeuten hebben breedspectrum IPL-behandelingen dankzij deze filters altijd als veelzijdig gezien. Deze zelfde veelzijdigheid is echter de reden waarom IPL-behandelingen over het algemeen tekortschieten. IPL-behandelingen hebben een aanzienlijk grotere impact op de huid vanwege de uitzonderlijke opname van hemoglobine (bloed) en melanine (pigment). IPL-lasers kunnen effectief blijken bij lichtere haartypes, maar zijn als gevolg daarvan ineffectief of onveilig om te gebruiken bij de behandeling van donkere huidtypes (d.w.z. Fitzpatrick Type III-VI). Hierom zullen wij IPL-behandelingen nooit aanbevelen voor melaninerijke huiden. Overigens is de IPL techniek voor andere doeleinden juist zeer effectief zoals bijvoorbeeld couperose of hyperpigmentatie. 

Door gebruik te maken van puur laserlicht, zoals een 810nm Light Sheer diode, kunnen huidtherapeuten veilig en effectief behandelen. De golflengte van 810 nm richt zich op de chromofoor melanine, sterk geconcentreerd in de haarschacht. De lichtenergie reist vervolgens door de haarschacht naar de follikel en de onderliggende papil met minimale impact op het omringende huidweefsel.

Verschil Laser en IPL in de huid

Hoewel verschillende methoden verschillende voordelen geven, is ontharing met diodelaser de beste methode voor de veiligste, snelste en meest effectieve ontharing voor patiënten. Diodelasers zoals de Light Sheer diode blijven de IPL overtreffen in termen van behandelingssnelheid en veilige toepassing voor alle huidtypes.

 

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op. 

    Share