Of je nu naar het strand gaat of een wandeling maakt met je kind in het park, het is belangrijk om de huid van je kind te beschermen tegen de UV-straling.
Een kinderhuid is meer kwetsbaar voor de zon. En moet je daarom extra goed beschermen. De huid van een volwassene vernieuwt zich steeds in enkele weken. De huid van kinderen ook, maar hun huid moet ook nog groeien. Daardoor delen hun cellen sneller. Een kinderhuid heeft dan niet genoeg tijd om te herstellen na verbranding. Bij verbranding ontstaan vervolgens in de huidcellen een soort littekens die kinderen hun leven lang meedragen. Dit is aan de buitenkant niet te zien, want die beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Maar hoe meer schade, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt.
Kinderen die voor hun achttiende verbranden, hebben namelijk twee keer zoveel kans om later huidkanker te ontwikkelen. Inmiddels krijgen jaarlijks 77.000 mensen in Nederland de diagnose huidkanker waardoor huidkanker de meest voorkomende soort kanker is.
Tips om veilig de zon in te gaan
Wanneer je jouw kind goed beschermt tegen zon en UV-straling verklein je de kans dat het later huidkanker krijgt. Hoe kun je je kind het beste beschermen tegen de zon? Door te voorkomen dat je kind verbrandt. En dat betekent weren, kleren en smeren!
WEREN
De zonkracht is tussen 12 en 3 uur het hoogst. De huid verbrandt dan sneller. Blijf hierom in deze tijd uit de zon, zeker de kinderen. In de schaduw is de zonkracht minder hoog en het zorgt voor verkoeling. Maar let op, ook in de schaduw kan je verbranden. Dus smeer je huid ook dan goed in. Voor baby’s tot 1 jaar geldt het advies om helemaal uit de zon te blijven.
Tips:
– Ga tussen 12 en 3 uur naar binnen. Of zoek een schaduwplek op.
– Ook in de schaduw kun je verbranden, bijvoorbeeld onder een parasol. Niet alle parasols zijn gemaakt van UV-werend materiaal. Smeer je kind dus ook in de schaduw goed in met een zonnebrandcrème.
– Ligt je baby onder een doek in de schaduw? Zorg er wel voor dat je baby voldoende frisse lucht krijgt en niet te warm wordt.
– Kinderen zien hoe jij omgaat met bescherming tegen de zon. Geef daarom het goede voorbeeld: ga uit de zon en smeer je goed in.
KLEREN
Draag bedekkende kleding, een hoed of pet en een zonnebril wanneer je naar buiten gaat. Dit beschermt je huid tegen schadelijke UV-straling. Een shirt met lange mouwen en een brede hoed bieden extra bescherming tegen de zon. Wil jij het nog beter aanpakken? Kies dan voor UV-werende kleding die speciaal ontworpen is om je huid te beschermen.
UV-Kleding? Wat is het?
UV-kleding, ook wel zonwerende kleding genoemd, is kleding die speciaal is ontworpen om de huid te beschermen tegen UV-straling van de zon. De stoffen die worden gebruikt in UV-kleding zijn geweven met een strakke weefstructuur en gemaakt van synthetische vezels zoals polyester, nylon en spandex. Deze vezels hebben de eigenschap om UV-straling te blokkeren en te absorberen (zelfs als het nat is), terwijl ze tegelijkertijd ademend en lichtgewicht zijn.
Om er zeker van te zijn dat jouw UV-kleding de juiste bescherming biedt en voldoet aan de vereiste normen, kun je het beste kijken naar de etikettering en certificering van de kleding. Het is advies van de Skin Cancer Foundation is om miniaal UPF 30 te dragen, wat betekent dat er slechts 1/30e van de straling van de zon je huid bereikt. UV-kleding met UPF 50 worden gewaardeerd als uitstekende bescherming tegen de zon.
Voordelen van UV-kleding
– Het beschermt met minimaal factor 50, ook als de kleding nat wordt
– Het beschermt ook tegen UVA-stralen
– Het droogt snel en is ademend
– Je kunt het makkelijk uitspoelen
– Het is fijn voor kinderen die niet zo van smeren met zonnebrandcrème houden
SMEREN
Smeren, smeren, smeren, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Smeer je in met zonnebrandcrème van minimaal factor 30 en nog beter factor 50! Check of jouw zonnebrandcrème zowel een UV-A als UV-B filter heeft. Breng de zonnebrandcrème een half uur voordat je naar buiten gaat aan en herhaal het bijsmeren van de zonenbrandcrème om de 2 uur voor een optimale bescherming. Smeer ook altijd opnieuw wanneer je kind uit het water komt, is afgedroogd of heeft gespeeld en gezweet. Oók als je een waterproof of waterresistent zonnebrandcrème gebruikt. Dit geeft alleen aan dat de zonnebrandcrème tijdens het zwemmen beter op de huid blijft zitten. Maar het betekent niet dat de crème de hele dag blijft zitten. Na het zwemmen moet je opnieuw smeren.
Smeer volgens de ‘regel van 7’; 7 theelepels zonnebrandcrème per smeerbeurt.
– 1 voor gezicht en hals
– 2 voor armen en schouders
– 2 voor borst, buik en rug
– 2 voor benen en voeten
Vergeet niet de oren, lippen en de bovenkant van de voeten.
Bestel jouw Huidgericht UV-shirt
Vragen voor de huidtherapeut?
Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.