Vitiligo

  • Wat is het?
  • Oorzaak
  • Behandelingen

Vitiligo is een huidaandoening waarbij pigmentverlies optreedt, wat resulteert in witte vlekken op de huid. Het wordt veroorzaakt door het afsterven van melanocyten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van het pigment melanine. 

Bij vitiligo worden delen van de huid depigmenteerd, waardoor witte vlekken ontstaan die variëren in grootte en vorm. 

Vitiligo wordt beschouwd als een auto-immuunziekte. Bij auto-immuunziekten valt het immuunsysteem per abuis gezonde cellen en weefsels in het lichaam aan. In het geval van vitiligo worden de melanocyten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van melanine (het pigment dat kleur aan de huid geeft), aangevallen en vernietigd door het immuunsysteem. Dit leidt tot depigmentatie van de huid en de vorming van witte vlekken.

De exacte oorzaak van waarom het immuunsysteem melanocyten aanvalt bij vitiligo is nog niet volledig begrepen. Genetische factoren, samen met omgevingsfactoren, spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van vitiligo. Daarnaast worden neurologische factoren, oxidatieve stress en of blootstelling aan bepaalde chemicaliën of milieu invloeden als mogelijke oorzaken benoemd. De aandoening kan op elke leeftijd beginnen en treft mensen van alle etnische achtergronden. Het beloop van vitiligo varieert sterk van persoon tot persoon, en er is geen bekende remedie.

De huidtherapeut kan bij vitiligo camouflagetherapie aanbieden. Camouflerende cosmetica, zoals concealers, kunnen worden gebruikt om de zichtbaarheid van de witte vlekken te verminderen.

  • Veel gestelde vragen

Vitiligo is een chronische aandoening en er is geen bekende definitieve genezing. De behandeling van de huidtherapeut richt zich op het verminderen van de zichtbaarheid van de witte vlekken.

Hoewel camouflagetherapie geen permanente oplossing biedt voor vitiligo, kan het een waardevolle optie zijn voor mensen die de esthetische aspecten van hun huidaandoening willen verminderen. Het is echter essentieel om te onthouden dat camouflagetherapie de onderliggende oorzaak van vitiligo niet behandelt.

Tijdens een consult voor camouflagetherapie bespreekt de huidtherapeut de wensen en behoeften. Hoeveel dekking is er nodig en is er een voorkeur voor een product, vloeibaar of een poeder? Meestal wordt tijdens het eerste consult de juiste match gevonden. Soms is het wel nodig om nog een tweede consult te plannen. Afhankelijk van het jaargetij kan de huidskleur die niet is aangedaan veranderen wat de kleurkeuze beïnvloedt. 

Afhankelijk van productkeuze. Een volledige dekking met primer en fixatie is minimaal €133.

Vergoeding
Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Camouflagetherapie kan soms geheel of geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. Camouflage valt onder het kopje huidtherapie / camouflagetherapie. Vraag jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Huid behandelingen

Team Member
Ongewenste haargroei

Voor veel mannen en vrouwen is ongewenste haargroei een groot probleem. Dit kunnen witte, grijze, blonde, rode of zwarte haren zijn. Haren kunnen soms ongewenste aandacht trekken en daarmee gevoelens van schaamte en onzekerheid veroorzaken. Maar niet alleen cosmetisch kan het storend zijn, zeker ook medisch. Denk bijvoorbeeld aan ingegroeide haren en haarcystes (sinus pilonidalis).

Meer informatie over ongewenste haargroei lees je hier.

Team Member
Huidveroudering

Tijdens het ouder worden verandert de structuur van de huid. Hierdoor ontstaat huidverslapping en wordt de huid dunner en kwetsbaarder. Dit verouderingsproces start rond het twintigste levensjaar en wordt zichtbaar tussen de dertig en veertigste jaar. De mate waarin de huidveroudering toetreedt is afhankelijk van erfelijke en externe factoren.

Meer informatie over huidveroudering lees je hier.

Team Member
Microneedling

Met medisch microneedling wordt, door middel van hele kleine, steriele naaldjes die vibrerend op de huid terecht komen. Per seconde maakt de Skinpen® per seconde 1600 microkanaatjes in de huid. Tijdens de behandeling wordt het natuurlijke herstelproces diep in de huid geactiveerd waardoor nieuw collageen (type 3) en elastine wordt aangemaakt. De huid wordt hierdoor steviger en voller en de huidteint egaler, frisser en stralender. Medisch microneedling is effectief op celniveau en zorgt daardoor voor een zichtbaarder resultaat. Huidgericht gebruikt voor deze microneedling de Skinpen®.

Meer informatie over medische microneedling lees je hier.

Team Member
Couperose

Couperose bestaat uit rode gesprongen bloedvaatjes die vaak op de wangen en neus te zien zijn. Het kan een enkel vaatje zijn, maar ook een samenvloeiend netwerk van verschillende vaatjes bij elkaar. Het is een onschuldig verschijnsel maar kan vaak als cosmetisch storend ervaren worden. Mensen met een licht huidtype hebben meer kans op het krijgen van deze vaatjes (teleangiëctastieën). Vaak ben je niet de enige in je familie want het is erfelijk belast.

Meer informatie over couperose lees je hier.

Boek jouw afspraak online

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.