Vaatlaser - KTP
- Wat is het?
- De behandeling
- Indicaties
Ons lichaam bevat duizenden haarvaatjes die ons hele lichaam van voeding voorzien en afvalstoffen afvoeren. Deze vaatjes zijn kwetsbaar en wanneer de vaatwanden verzwakt zijn, kunnen ze zichtbaar worden. Voor het behandelen van deze vaatjes gebruikt Huidgericht de KTP laser (532nm). Bij een behandeling met de KTP-laser dringt het laserlicht door de huid en zoekt de oxyhemoglobine van het bloed op. Hierdoor worden de bloedvaatjes verwarmd, waardoor de vaatwand samentrekt en waardoor vervolgens het lichaam de overblijfselen opruimt. Met een lichtbundel van een paar millimeter kunnen de vaatjes nauwkeurig behandeld worden.
Wanneer het de eerste behandeling is, zal de huidtherapeut nogmaals de wensen m.b.t. vaatlaser bespreken. Indien het een herhaal behandeling is zal de huidtherapeut bespreken hoe het is gegaan na de vorige behandeling en nagaan of bijzonderheden zijn die van invloed kunnen zijn op de behandeling zoals bijvoorbeeld het gebruik van medicatie. Nadien wordt het te behandelen gebied gereinigd en afgetekend. Wanneer er in het gebied haargroei is en deze zijn donker van kleur worden deze verwijderd om complicaties te voorkomen. Voor laserveiligheid ontvang je een beschermende bril voor de ogen. Vervolgens wordt de laserkop op de huid gezet en de puls wordt gegeven. Vaak wordt er een warmte waargenomen. Wanneer de behandelaar klaar is zal de huidtherapeut de bril afnemen en samen met jou het resultaat van de vaatlaser bekijken.
- Teleangiectasieen
- Spider Nevus
- Angioma
- Veel gestelde vragen
Voor alle indicaties geldt dat de huid niet in de zon mag zijn geweest gedurende 6 weken voor de behandeling. Dit geldt ook voor zonnebank en zelfbruinende crèmes om pigmentverschuivingen te voorkomen. Indien de huid toch zongebruind is zal er niet behandeld worden. Tevens dient er dagelijks een zonnebrandcrème gesmeerd te worden. We willen voorkomen dat het laserlicht geabsorbeerd wordt door het pigment in je huid.
De vaatlaser wordt niet uitgevoerd bij zwangerschap en borstvoeding, actieve infecties, koortsblaasjes, auto-immuunziekten, actieve zonnebrand en bij gebruik van roaccutane en andere huid verdunnende of lichtgevoelige medicatie.
De behandeling kan licht gevoelig zijn. De absorptie van de energiebundel voelt aan als een elastiekje dat tegen de huid aanschiet.
Door de warmte zal de huid er rood en licht gezwollen uitzien. Na een paar dagen kunnen er kleine korstjes op de huid ontstaan die er vanzelf weer afvallen.
- Gedurende 4 weken na de behandeling bescherm je jouw huid met zonnebrandcrème. Waarbij het advies is deze te blijven gebruiken nadat de 4 weken voorbij zijn.
- Bij erytheem (roodheid) kan gekoeld worden met een coldpack uit de koelkast of kan gebruikt gemaakt worden van een kalmerende gel (zoals aloe vera gel).
- Vermijd de sauna tot 24 uur na de behandeling om de huid de kans te geven al de warmte te verliezen.
- Gebruik geen vette crèmes en geen zeep tot de huid rustig is en zijn warmte kwijt is geraakt.
- Gebruik ten minste 24 uur na de behandeling geen make up in het behandelde gebied. Camouflerende producten zoals de minerale make-up van Jane Iredale mag wel aangebracht worden na de behandeling.
Het effect van de vaatlaser is afhankelijk van de dikte en de diepte van de vaatjes. Gemiddeld zijn er 1 tot 3 behandelingen nodig om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. De vaatjes die aan de oppervlakte liggen, geven meestal direct een zichtbaar resultaat. Een vervolgbehandeling in hetzelfde gebied kan na 6 weken weer plaats vinden. Het effect van de behandeling houdt zeker enkele jaren aan. In de loop van de jaren kan er, met name ten gevolge van het ouder worden, erfelijkheid, zonlicht en uv-straling, toch weer enige ontwikkeling van nieuwe bloedvaatjes zijn. Er is dan echter geen bezwaar opnieuw een laserbehandeling te ondergaan.
Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.
Vergoeding
Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Soms kunnen behandelingen met de vaatlaser geheel of geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. Vaatlaser valt onder het kopje huidtherapie / camouflagetherapie. Vraag jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.
Huidproblemen
Couperose bestaat uit rode gesprongen bloedvaatjes die vaak op de wangen en neus te zien zijn. Het kan een enkel vaatje zijn, maar ook een samenvloeiend netwerk van verschillende vaatjes bij elkaar. Het is een onschuldig verschijnsel maar kan vaak als cosmetisch storend ervaren worden. Mensen met een licht huidtype hebben meer kans op het krijgen van deze vaatjes (teleangiëctastieën). Vaak ben je niet de enige in je familie want het is erfelijk belast.
Meer informatie over couperose lees je hier.
Kersenangiomen (cherry angioma’s), ook wel bekend als kersenwratjes, zijn goedaardige onschuldige huidwratjes. Het is een plaatselijke toename van hele kleine maar sterk verwijde vaatjes in de huid en een gevolg van huidveroudering wegens de kwaliteitsvermindering van onze vaten.
Meer informatie over kersenangiomen lees je hier.
Rosacea is een andere veelvoorkomende huidaandoening wat vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Hierbij gaat het om een chronische ontsteking dat zich uit in rode verkleuringen van met name de wangen en de neus. Er kunnen ook puistjes bij de gesprongen bloedvaatjes (couperose) voorkomen. Vaak is de huid erg gevoelig, branderig en snel last van rood worden (flushing).
Een kleurafwijking kan veroorzaakt worden door pigment. Een toename van pigment (melanine) leidt tot een donkere plek ten opzichte van de overige huid (hyperpigmentatie). De nummer één oorzaak is blootstelling aan UV-straling.
Vragen voor de huidtherapeut?
Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.