De zon. Het is een ingewikkelde relatie. We houden ervan als de zon schijnt en het zorgt ervoor dat we ons gelukkiger voelen. Maar we weten allemaal dat de zon een schadelijk effect kan hebben op onze huid. In deze blog kijken we naar wat UV-stralen zijn, hoe ze onze huid kunnen beïnvloeden en wat we kunnen doen om onze huid te beschermen.
Wat is UV en waar staat UV voor?
Ultraviolette straling (UV) is een energiebron die op natuurlijke wijze vrijkomt door de zon (en kunstmatig door zonnebanken).
- UVA (ultraviolet A) dringt diep door in de huid en wordt in verband gebracht met huidveroudering. Denk A voor ouder worden (aging).
- UVB (ultraviolet B) is verantwoordelijk voor de meeste zonnebrand. Denk aan B voor branden.
- UVC (ultraviolet C) wordt volledig geblokkeerd door de ozonlaag en bereikt het aardoppervlak niet. Gelukkig, omdat dit de meest schadelijke van allemaal zou kunnen zijn!
Hoe kan UV huidkanker veroorzaken?
Te veel UV van de zon of zonnebanken kan het DNA in onze huidcellen beschadigen. Bruinen is hier een indicatie van: het is een bewijs van DNA-schade aan de huid. Als er in de loop van de tijd voldoende DNA-schade wordt opgebouwd, kan dit ertoe leiden dat cellen ongecontroleerd gaan groeien, wat kan leiden tot huidkanker.
Hoe kan UV huidveroudering veroorzaken?
UVA veroorzaakt vooral veroudering (denk aan A voor veroudering, B voor verbranding). UVA dringt door in de dermis van de huid (40x dieper dan UVB) en veroorzaakt de afbraak van gezonde collageen- en elastinevezels.
De UV-index en hoe kan deze ons kan helpen begrijpen wanneer we onszelf moeten beschermen.
De UV-index vertelt ons hoe sterk de UV-stralen van de zon zijn. Hoe hoger de zon staat, hoe sterker de zonkracht, vooral tussen 12:00 uur en 15:00 uur. Als de uv-index 3 of hoger is, moet je beginnen met het beschermen van jouw huid door middel van zonnebrandcrème, het zoeken van schaduw, het dragen van beschermende kleding en een hoed.
Hoe kun je op een bepaald moment achterhalen wat de UV-index is?
Het is makkelijk, via de weer app op je telefoon. Scroll wat naar beneden en hier zie je dat ook de UV-index wordt weergegeven.
En onthoud: de wolken blokkeren een deel van de UV-straling, maar meer dan 90% kan nog steeds door lichte bewolking heen dringen en zonnebrand veroorzaken.
Wat betekent SPF en hoeveel zonnebrandcrème moet ik aanbrengen?
Waar staat SPF voor?
Laten we teruggaan naar de basis. SPF staat voor Sun Protection Factor en meet de hoeveelheid tijd die jouw huid nodig heeft om te verbranden bij juiste toepassing, bijvoorbeeld SPF 50 = 50x langer om te verbranden als deze op de juiste manier wordt aangebracht.
UVA- en UVB-stralen
Als je op zoek bent naar een zonnebrandcrème, zorg er dan voor dat deze zowel UVB- als UVA-bescherming biedt, ook wel breedspectrumbescherming genoemd. Het SPF-nummer meet het niveau van bescherming tegen UVB-stralen.
Hoeveel zonnebrandcrème moet ik aanbrengen?
Het streven is om ongeveer 6 tot 8 theelepels zonnebrandcrème op het hele gezicht en lichaam aan te brengen. Voor het gezicht heb je ongeveer ½ tot 1 theelepel nodig om je gezicht en hals te bedekken.
Hoe vaak moet ik zonnebrandcrème aanbrengen?
Breng jouw zonnebrandcrème 30 minuten voordat je naar buiten gaat aan. Het wordt ook aanbevolen om de zonnebrandcrème elke 2 uur opnieuw aan te brengen.
Maar hoe zit het met mijn make-up?
We begrijpen volkomen dat dit moeilijk kan zijn als je make-up draagt. Er zijn echter opties beschikbaar, zoals minerale poeders met SPF. Wij zijn fan van de Powder Me van jane iredale.
Wat is de SPF van mijn kleding?
We hebben het over SPF gehad, maar heb je al gehoord van UPF? UPF (Ultraviolet Protection Factor) is een maatstaf voor hoeveel UVA- en UVB-bescherming een stof heeft. Hierover volgt snel een volgende blog.
Vragen voor de huidtherapeut?
Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.