Tranexamine bij melasma

" Het remt het tyrosinase-enzym in de pigmentcellen waardoor pigmentproductie vertraagt ​​of verhindert. Donkere vlekken vervagen "

 • Wat is het?
 • De behandeling
 • Indicaties

Deze behandeling gaat net weer een stapje verder dan de de vitamine C behandeling. Er wordt namelijk gewerkt met 3 types vitamine C in combinatie met tranexaminezuur.

Het is een perfecte behandeling voor het aanpakken van gepigmenteerde onregelmatigheden, dus ook voor melasma, met als resultaat een verhelderende en gelijkmatige teint. Plus, de huid kan zich beter beschermen tegen UV-schade van binnenuit.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat tranexaminezuur de melaninesynthese (pigment aanmaak) vertraagt. Al deze werkstoffen worden aangebracht middels microneedling. Dit is de meest veilige en effectieve methode om met chirurchisch fijne naaldjes de werkstoffen diep in de huid te sluizen, daar waar de pigmentvorming en aanmaak van nieuwe cellen plaats vindt. Daar waar we een verandering willen veroorzaken.

De kracht van deze behandeling ligt bij de volgende ingredienten:

 • Tranexaminezuur: een aminozuur met een 'lightening' effect voor een verhelderende en gelijkmatige teint
 • 3 types AHA, BHA en PHA 
 • Vitamine C: een antioxidant die ontstekingsremmend werkt en celvernieuwing, wondgenezing en collageenvorming stimuleert. 

De behandeling mag het hele jaar door uitgevoerd. Meestal mogen behandelingen die het pigment aanpakken enkel in de winterperiode worden uitgevoerd omdat ze de huid kunnen irriteren. Maar door de innovatieve combinatie van AHA, BHA en PHA voorkomt het deze irritatie.

De behandeling bestaat uit verschillende stapjes.

 • Voorbereiding: De huid wordt eerst gereinigd, vervolgens geëxfolieerd. Dit is belangrijk om de doorlaatbaarheid te verhogen zodat de volgende producten nog beter worden opgenomen in de huid. Tevens geeft de huidreactie op deze stap Huidgericht een indicatie van de kwaliteit van de huidbarriere.
 • Peeling: Na de voorbereiding is de huid klaar voor de peeling-stap. Er wordt gebruik gemaakt van 2 peelings namelijk een azelaine (30%) en mandelic (40%). Bij het neutraliseren van deze peelings zal er een branderig gevoel ontstaan doordat de pH van de huid wordt verhoogd.
 • Tranexaminezuur: Hierna wordt de tranexamine geactiveerd en aangebracht op de huid. Deze schuimige substantie voel je direct warm worden tijdens het aanbrengen. Hierna zal de microneedling worden ingezet om de werkstoffen diep in de huid te sluizen. 
 • Masker: Dan laten we de huid even rusten middels een verkoelend masker. 
 • Extra activatie: Middels het aanbrengen / indeppen van retinol en tranexamine geven we nog een extra boost. Deze laten we zitten op de huid. 
 • Afsluiting: Als laatste sluiten we natuurlijk af met een zonnefactor. 
 • (Epi)dermaal pigment
 • Hyperpigmentatie
 • Melasma

Kan bij alle huidtypes worden toegepast.

 • Veel gestelde vragen

Als voorbereiding adviseren wij 2 weken voorafgaand aan de behandeling bepaalde thuisproducten te gebruiken, afhankelijk van jouw huid/hulpvraag. Dit is om verschillende redenen belangrijk. Doordat de huid namelijk is voorbereid middels aansluitende producten, wordt:

- de behandeling effectiever.
- de kans op complicaties verminderd. Er kan veiliger gewerkt worden doordat de huid minder onvoorspelbaar zal reageren. 
- de hersteltijd verminderd (downtime).

- Gebruik de eerste 3 dagen na de behandeling geen sterke exfoliant of retinol. 
- Minimaal 2 weken na de behandeling opletten met de zon, geen saunabezoek en geen laserbehandelingen ondergaan. 
- Het pigment kan na de behandeling eerst iets donkerder kleuren, waarna later de pigmentvlek lichter wordt.
- Wanneer de behandeling wordt gecombineerd met thuisproducten ga je voor het beste resultaat. 

 

De behandeling wordt soms ervaren als pijnlijk. Tijdens bepaalde stappen in de behandeling ontstaat er in het behandelde gebied een warm, licht branderig, prikkelend gevoel. Na enkele minuten zal deze sensatie afnemen maar. 

De hersteltijd van deze behandeling is minimaal en de huid zal hoogstens wat rood zijn. Het is mogelijk dat er een aantal velletjes ontstaan en dat de pigmentatie eerst iets donkerder wordt voordat het lichter wordt. Dit komt doordat het pigment hoger in de huidlaag komt te liggen voordat het vervaagt. 

Belangrijk is de huid tijd te geven om te laten genezen, niet aan de huid krabben en ga zeker niet in de zon. De huid kan een trekkend, brandend en jeukend gevoel hebben. Deze huidreactie kan meer worden bij het reinigen van de huid. Gebruik daarom de eerste 3 dagen na de behandeling geen sterke exfoliant of retinol. 

Bij een kuur van minimaal 3 behandelingen (interval 3-4 weken) zie je een mooie verbetering optreden. Vermindering van het zichtbare pigment, verhelderen en egaliseren van de huidteint.

Om het resultaat te behouden adviseert Huidgericht een onderhoudsbehandeling met een frequentie van 1x per 8 weken.

Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.

Vergoeding
Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Soms kunnen behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. De behandelingen vallen onder het kopje huidtherapie. Vraag jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Boek jouw afspraak online

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.