Therapeutische elastische kous

" Steunkous "

  • Wat is het?
  • De behandeling
  • Indicaties

Een therapeutische elastische kous geeft tegendruk en zorgt ervoor dat de circulatie verbetert en er geen vocht ophoopt.

Het consult wordt gestart met een intake waarin gekeken naar de situatie. Daarna wordt het lichaamsdeel opgemeten op verschillende punten en besproken of er bepaalde voorkeuren zijn. Te denken aan kleur of dichte / open tenen. Aan de hand van al deze informatie wordt er een passende kous besteld. 

Wanneer deze door de fabriek is geleverd zal er contact worden opgenomen om een pas-afspraak in te plannen.

- Primair lymfoedeem
- Secundair lymfoedeem zoals bijvoorbeeld na een mammacarcinoom
- Lipoedeem
- Chronisch veneuze insufficiëntie (CVI)
- Trombose
- Wonden (ulcera)

  • Veel gestelde vragen

Voor een eventuele vergoeding is een verwijzing van huisarts of medisch specialist noodzakelijk.

Het is belangrijk dat op het moment van aanmeten het betreffende lichaamsdeel zo dun mogelijk is. Dat betekent dat er geen sprake meer mag zijn van oedeem. Dit is belangrijk om er voor te zorgen dat de juiste maat kousen worden besteld om afzakken te voorkomen en het effect te optimaliseren. 

 

Het opmeten en het dragen van de kousen is pijnloos. De kousen geven verlichting en zorgen dat klachten afnemen.

Het aantrekken kan soms als gevoelig worden ervaren. Als dat zo is, zal er gekeken worden naar een speciaal hulpmiddel om dit te verminderen. Eventueel kan een ergotherapeut hierbij helpen.

Bij het dragen van compressietherapie kan de huid uitdrogen. Belangrijk is om de huid hierom goed te beschermen en te hydrateren. Huidgericht adviseert hierom een aloevera-gel die speciaal gemaakt is om onder therapeutische kousen te dragen. Bij deze bodylotion wordt namelijk de elastine uit de therapeutische kous niet aantast. Op deze wijze blijft de kous het langst effectief.

Sport en beweging stimuleren de lymfvaten om vocht af te voeren. Wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn af te raden. Vermijd liever zware en langdurige lichamelijke inspanning. 

Bij veneus oedeem helpen de kuitspieren om het bloed – tegen de zwaartekracht in – richting het hart te pompen. Met het bewegen van de kuitspieren wordt de afvoer gestimuleerd van bloed en vocht. Wandelen of fietsen, in combinatie met therapeutische elastische kousen, geeft verlichting. Voorkom lang staan of zitten en pas op met wondjes!

Door de verbeterde afvoer van weefselvocht vermindert de druk in het oedeemgebied. Het strakke gevoel, al dan niet pijnlijk, de onrust in de benen, wordt minder of verdwijnt waardoor mobiliteit verbetert. De afgenomen druk en het verdwijnen van het weefselvocht bevorderen ook de genezing van wonden en verminderen de vorming van littekenweefsel.

Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.

Vergoeding:
Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Soms worden behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. Oedeemtherapie valt onder het kopje fysiotherapie / oedeemtherapie. Vraag jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Behandeling van oedeem is een specialisme van de huidtherapeut. Wordt het vergoed door de zorgverzekeraar? Dan hebben wij een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig om het te kunnen indienen.

Therapeutische kousen (steunkousen) vallen onder het kopje 'hulpmiddelen'. Hierdoor heeft iedereen met een indicatie recht op 2 paar/stuks therapeutische elastische kousen die worden verzekerd uit de basisverzekering (2paar/stuks per 12 maanden).  Ook zwachtelmaterialen worden vergoed uit de basisverzekering.

Let op: bij de basisverzekering word eerst een beroep gedaan op het eigen risico.

Huidproblemen

Team Member
Oedeem

Oedeem is een ongewenste ophoping van vocht. Deze ophoping kan zowel op kleine locaties voorkomen alsook verspreid zijn over grotere delen van het lichaam zoals voeten, enkels, benen, buik, armen en/of borsten. Door een verstoring, of beschadiging wordt vocht onvoldoende afgevoerd waardoor zwelling ontstaat. Dit kan een zwaar, vermoeid, stijf gevoel veroorzaken gecombineerd met pijn en tintelingen. Doordat de huid op spanning staat ontstaat er een drogere huid met jeuk. Bij onrustige benen wordt dit ‘restless legs’ genoemd.

Meer informatie over oedeem lees je hier.

Team Member
Fibromen

Fibromen, ook wel bekend als steelwratjes, zijn goedaardige onschuldige, huidkleurige huidflapjes. Ze komen het meest voor in de hals of in plooien zoals onder de borsten, oksels of in de liezen. Het is niet helemaal duidelijk hoe deze wratjes ontstaan. Er is wel bewezen dat er een relatie is met wrijving. Je kunt hierbij denken aan wrijving door een ketting, kraag, of bh-rand.
Meer informatie over fibromen lees je hier.

Team Member
Kersenangioom

Kersenangiomen (cherry angioma’s), ook wel bekend als kersenwratjes, zijn goedaardige onschuldige huidwratjes. Het is een plaatselijke toename van hele kleine maar sterk verwijde vaatjes in de huid en een gevolg van huidveroudering wegens de kwaliteitsvermindering van onze vaten.

De wratjes zijn kleine fel rode, paarsachtig puntjes die als een bolling op de huid liggen. Op tienerleeftijd kunnen deze plekjes al ontstaan en vanaf de leeftijd van 60 jaar worden het er vaak meer.

Meer informatie over kersenangiomen lees je hier.

Team Member
Ongewenste haargroei

Voor veel mannen en vrouwen is ongewenste haargroei een groot probleem. Dit kunnen witte, grijze, blonde, rode of zwarte haren zijn. Haren kunnen soms ongewenste aandacht trekken en daarmee gevoelens van schaamte en onzekerheid veroorzaken. Maar niet alleen cosmetisch kan het storend zijn, zeker ook medisch. Denk bijvoorbeeld aan ingegroeide haren en haarcystes (sinus pilonidalis).

Meer informatie over ongewenste haargroei vind je hier.

Boek jouw afspraak online

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.