Sinus pilonidalus

" Sacrale cyste "

  • Wat is het?
  • De behandeling

Bij sinus pilonidalus is er sprake één of meerdere abcessen of cystes, gelokaliseerd bij de bilspleet. Dit kan leiden tot pijnlijke ontstekingen. Het komt vooral voor bij mannen en wordt veroorzaakt door ingegroeide haren. Deze kunnen getriggerd worden door huidirritaties zoals wrijving op het gebied. 

Huidtherapeutische behandelmogelijkheden bij sinus pilonidalus zijn: 

  • Veel gestelde vragen

Omdat sinus pilonidalus een chronische aandoening is, kan het niet volledig worden genezen. Maar er zijn wel verschillende mogelijkheden om symptomen te verlichten en te werken aan preventie. Te denken aan: huidverzorging, definitief ontharen, medicatie en chirurgie.

In de praktijk zien en horen wij terug dat definitief ontharen heel goed werkt voor het verlichten van de klachten. Doordat het laseren de haren minder stug maakt, vermindert het het aantal ingegroeide haren en de irritatie op de huid. Hierdoor jeukt het minder, zijn er minder ontstekingen en ziet de huid er cosmetisch rustiger uit. 

Haren groeien in verschillende haargroeifases. Alleen het haar wat zich in de actieve groeifase bevindt zullen effectief beschadigd worden tijdens de behandeling. Haren groeien echter nooit tegelijk in deze actieve groeifase. Na elke behandeling start de cyclus met haargroeifases opnieuw. Daarnaast is ons lichaam zo ingesteld dat deze zich wilt herstellen. Daarom is het belangrijk om beschadiging op beschadiging te geven. Net zo lang totdat de beschadiging zodanig is, dat deze niet meer hersteld kan worden en er geen nieuwe haar meer kan ontstaan. Om deze redenen dienen er altijd meerdere behandelingen in kuurvorm uitgevoerd te worden, gemiddeld zijn dit 8 behandelingen. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot soms jaren. 

Bij sinus pilonidalus kan het langer duren voordat de kuur klaar is door de kenmerken die horen bij deze aandoening. Denk aan de diepere ontstekingen die aanwezig zullen zijn gedurende de kuur. Hierdoor kunnen bepaalde plekken niet altijd effectief behandeld worden om verspreiding van de ontsteking te komen of door medicatie die worden voorgeschreven voor de ontstekingen. Tevens kan de (extra) gevoeligheid van de huid ervoor zorgen dat de behandeling als pijnlijk wordt ervaren want gevolgen heeft op de instelling tijdens de behandeling.

 

Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.

Vergoeding:
Laseren op het lichaam wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Boek jouw afspraak online

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.