Pigmentlaser (KTP)

Wat is een pigmentlaser?

Bij een behandeling om pigmentvlekken te verminderen werk Huidgericht met breed licht (IPL) of laserlicht. Qua resultaat en toepassing lijken deze op elkaar, maar het zijn verschillende technologieën. Beide zijn effectief voor het behandelen van pigment, maar de meest efficiëntste keuze hangt af van verschillende factoren.

Ā 

Bij beide technologieƫn dringt het licht door de huid en zoekt het de melanine (pigment) van de donkere vlek op. Wanneer de lichtbundel geabsorbeerd wordt, komt er warmte vrij en deze warmte breekt het pigment af, dat vervolgens via ons natuurlijke afvoersysteem wordt afgevoerd.

De voordelen van een pigmentlaser

De pigmentlaser (KTP) is erg effectief bij individuele, diepere en donkere pigmentvlekken. De laser richt zich specifiek op de pigmentvlekken zonder de omliggende huid te beschadigen, wat zorgt voor een nauwkeurige en effectieve behandeling. Het werkt snel, veilig en effectief met minimale bijwerkingen waardoor er relatief weinig hersteltijdĀ  nodig is.Ā 

De behandeling

Wanneer het de eerste behandeling is, zal de huidtherapeut nogmaals de wensen m.b.t. pigmentlaser bespreken. Indien het een herhaal behandeling is zal de huidtherapeut bespreken hoe het is gegaan na de vorige behandeling en nagaan of er bijzonderheden zijn die van invloed kunnen zijn op de behandeling zoals bijvoorbeeld het gebruik van medicatie. Nadien wordt het te behandelen gebied gereinigd en zo nodig afgetekend. Wanneer er in het gebied donkere haargroei is, worden deze verwijderd om complicaties te voorkomen.

Voor laserveiligheid ontvang je een beschermende bril voor de ogen. Vervolgens wordt de laserkop op de huid gezet en de puls wordt gegeven. Vaak wordt er een warmte waargenomen. Wanneer de behandelaar klaar is zal de huidtherapeut de bril afnemen en samen met jou het resultaat van de pigmentlaser bekijken.


Voor het behandelen van pigmentplekjes gebruikt Huidgericht de KTP laser (532nm). Deze nanometer is perfect voor pigmentbehandelingen omdat het een goede balans biedt tussen effectieve absorptie door pigment en minimale schade aan omliggende huid, waardoor het een effectieve en veilige keuze is voor het verminderen van donkere plekken.

Voor wie en het resultaat

De pigment (KTP) kan voor vele indicaties worden ingezet:

  • Lentigo solaris (zonnevlek / levervlek): Platte bruine vlekken op de huid, vaak voorkomend op de handen, gezicht, decolletĆ© en andere blootgestelde delen van de huid.Ā Ontstaan door een verhoogde productie van melanine.
  • Verrucae seborrhociae (ouderdomswratten): Verheven, schilferige plekjes die variĆ«ren van lichtbruin tot zwart. De wrattenĀ  komen voor in verschillende groottes en kunnen soms jeuken of irriteren.
  • Steelwratjes / fibromen (skin tags): Het zijn goedaardige onschuldige, huidkleurige huidflapjes en komen het meest voor in de hals of in plooien zoals onder de borsten, oksels of in de liezen.Ā 

Maar ook andere huidoneffenheden zoals kersenwratjes of couperose kunnen behandeld worden middels de KTP.

Het effect van de pigmentlaser is afhankelijk van de grootte en de diepte van de pigmentophopingen. Gemiddeld zijn er 2 tot 4 behandelingen nodig. Een vervolgbehandeling in hetzelfde gebied kan na 6 weken weer plaats vinden. In de loop van de jaren kan er, met name ten gevolge van het ouder worden, erfelijkheid, zonlicht en uv-straling, weer enige ontwikkeling van nieuwe pigmentvlekken zijn.Ā De behandeling kan dan opnieuw worden ondergaan.

Veelgestelde vragen over de pigmentlaser

Voor alle indicaties geldt dat de huid niet in de zon mag zijn geweest gedurende 4 weken voor de laser behandeling. Dit geldt ook voor zonnebank en zelfbruinende crĆØmes om pigmentverschuivingen te voorkomen. Indien de huid toch zongebruind is zal er niet behandeld worden. Tevens dient er dagelijks een zonnebrandcrĆØme gesmeerd te worden.Ā 

De pigmentlaser wordt niet uitgevoerd bij zwangerschap en borstvoeding, actieve infecties, koortsblaasjes, auto-immuunziekten, actieve zonnebrand en bij gebruik van roaccutane en andere huid verdunnende of lichtgevoelige medicatie.

De behandeling kan licht gevoelig zijn. De absorptie van de energiebundel voelt aan als warmte met een elastiekje dat tegen de huid aanschiet.

Door de warmte kan de huid er rood en licht gezwollen uitzien. Pigmentvlekken worden grijsachtig van kleur. Hier zal een korstje op komen die er vanzelf weer afvalt.

  • Gedurende 4 weken na de behandeling bescherm je jouw huid met zonnebrandcrĆØme. Waarbij het advies is deze te blijven gebruiken nadat de 4 weken voorbij zijn.
  • Bij erytheem (roodheid) kan gekoeld worden met een coldpack uit de koelkast of kan gebruikt gemaakt worden van een kalmerende gel (zoals aloe vera gel).
  • Vermijd de sauna tot 24 uur na de behandeling om de huid de kans te geven al de warmte te verliezen.
  • Gebruik geen vette crĆØmes en geen zeep tot de huid rustig is en zijn warmte kwijt is geraakt.
  • Gebruik ten minste 24 uur na de behandeling geen make up in het behandelde gebied.Ā Camouflerende producten zoals de minerale make-up van jane iredale mogen wel direct gebruikt worden.

Veel zorgverzekeraars bieden een vergoeding aan voor huidtherapie via de aanvullende verzekering, afhankelijk van het type polis en de specifieke voorwaarden.

Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP).

Plan een intake gesprek

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om jouw pigmentplekken in de huid te verminderen? Plan een intakegesprek bij Huidgericht in Den Bosch of Heesch. Samen werken we aan een gezonde, egale huid. Neem vandaag nog contact met ons op.