Pigment laser - KTP

  • Wat is het?
  • De behandeling
  • Indicaties

Voor plaatselijke pigmentvlekken, verruca (steelwratjes) en fibromen gebruikt Huidgericht de KTP-laser (532 nm). Het licht van de KTP-laser wordt door de melanine geabsorbeerd. Wanneer de lichtbundel geabsorbeerd wordt, komt er warmte vrij en deze warmte breekt het pigment af, dat vervolgens via ons natuurlijke afvoersysteem wordt afgevoerd.

Wanneer het de eerste behandeling is, zal de huidtherapeut nogmaals de wensen m.b.t. laser bespreken. Indien het een herhaal behandeling is zal de huidtherapeut bespreken hoe het is gegaan na de vorige behandeling en nagaan of er bijzonderheden zijn die van invloed kunnen zijn op de behandeling zoals bijvoorbeeld het gebruik van medicatie. Nadien wordt het te behandelen gebied gereinigd en eventueel afgetekend. Wanneer er in het te behandelen gebied donkere haren bevinden, worden deze verwijderd om complicaties te voorkomen. Voor laserveiligheid ontvang je een beschermende bril voor de ogen. Vervolgens wordt de laserkop op de huid gezet en de puls gegeven. Vaak wordt er een warmte waargenomen. Wanneer de behandeling klaar is, zal de huidtherapeut de bril afnemen en samen met jou het resultaat van de laser bekijken.

- Lentigo (pigmentvlek)
- Dermatosis Papulosa Nigra
- Verruca (ouderdomswratten)
- Fibromen (steelwratjes)

  • Veel gestelde vragen

Voor alle indicaties geldt dat de huid niet in de zon mag zijn geweest gedurende 6 weken voor de behandeling. Dit geldt ook voor zonnebank en zelfbruinende crèmes om pigmentverschuivingen te voorkomen. Indien de huid toch zongebruind is zal er niet behandeld worden. Tevens dient er dagelijks een zonnebrandcrème gesmeerd te worden. We willen voorkomen dat het laserlicht geabsorbeerd wordt door het pigment in je huid. 

De laser wordt niet uitgevoerd bij zwangerschap en borstvoeding, actieve infecties, koortsblaasjes, auto-immuunziekten, actieve zonnebrand en bij gebruik van roaccutane en andere huid verdunnende of lichtgevoelige medicatie.

De behandeling kan licht gevoelig zijn. De absorptie van de energiebundel voelt aan als een elastiekje dat tegen de huid aanschiet.

Door de warmte zal de huid er rood en licht gezwollen uitzien. De behandelde pigmentatie kan donkerder of grijs van kleur zijn. Na een paar dagen kunnen er kleine korstjes op de huid ontstaan die er vanzelf weer afvallen.

  • Gedurende 4 weken na de behandeling bescherm je jouw huid met zonnebrandcrème. Waarbij het advies is deze te blijven gebruiken nadat de 4 weken voorbij zijn.
  • Bij erytheem (roodheid) kan gekoeld worden met een coldpack uit de koelkast of kan gebruikt gemaakt worden van een kalmerende gel (zoals aloe vera gel).
  • Vermijd de sauna tot 24 uur na de behandeling om de huid de kans te geven al de warmte te verliezen.
  • Gebruik geen vette crèmes en geen zeep tot de huid rustig is en zijn warmte kwijt is geraakt.
  • Gebruik ten minste 24 uur na de behandeling geen make up in het behandelde gebied. Camouflerende producten zoals de minerale make-up van jane iredale mag wel aangebracht worden na de behandeling.

Het effect van de vaatlaser is afhankelijk van het hoeveelheid pigment Gemiddeld zijn er 1 tot 3 behandelingen nodig om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. De pigmentatie die aan de oppervlakte liggen, geven meestal direct een zichtbaar resultaat. Een vervolgbehandeling in hetzelfde gebied kan na 6 weken weer plaats vinden. Het effect van de behandeling houdt zeker enkele jaren aan. In de loop van de jaren kan er, met name ten gevolge van het ouder worden, erfelijkheid, zonlicht en uv-straling, toch weer enige ontwikkeling van nieuwe pigmentatie zijn. Er is dan echter geen bezwaar opnieuw een laserbehandeling te ondergaan.

Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.

Vergoeding
Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Soms kunnen behandelingen met de KTP-laser geheel of geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. IPL valt onder het kopje huidtherapie / camouflagetherapie. Vraag jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Huidproblemen

Team Member
Zonschade (lentigo)

Een kleurafwijking kan veroorzaakt worden door pigment. Een toename van pigment (melanine) leidt tot een donkere plek ten opzichte van de overige huid (hyperpigmentatie). De nummer één oorzaak is blootstelling aan UV-straling. 

Meer informatie over lentigo lees je hier.

Team Member
Fibroom

Fibromen, ook wel bekend als steelwratjes, zijn goedaardige onschuldige, huidkleurige huidflapjes. Ze komen het meest voor in de hals of in plooien zoals onder de borsten, oksels of in de liezen. Het is niet helemaal duidelijk hoe deze wratjes ontstaan. Er is wel bewezen dat er een relatie is met wrijving. Je kunt hierbij denken aan wrijving door een ketting, kraag, of bh-rand.
Meer informatie over fibromen lees je hier.

Team Member
Kersenangioom

Kersenangiomen (cherry angioma’s), ook wel bekend als kersenwratjes, zijn goedaardige onschuldige huidwratjes. Het is een plaatselijke toename van hele kleine maar sterk verwijde vaatjes in de huid en een gevolg van huidveroudering wegens de kwaliteitsvermindering van onze vaten.

De wratjes zijn kleine fel rode, paarsachtig puntjes die als een bolling op de huid liggen. Op tienerleeftijd kunnen deze plekjes al ontstaan en vanaf de leeftijd van 60 jaar worden het er vaak meer.

Meer informatie over kersenangiomen lees je hier.

Team Member
Couperose

Couperose bestaat uit rode gesprongen bloedvaatjes die vaak op de wangen en neus te zien zijn. Het kan een enkel vaatje zijn, maar ook een samenvloeiend netwerk van verschillende vaatjes bij elkaar. Het is een onschuldig verschijnsel maar kan vaak als cosmetisch storend ervaren worden. Mensen met een licht huidtype hebben meer kans op het krijgen van deze vaatjes (teleangiëctastieën). Vaak ben je niet de enige in je familie want het is erfelijk belast.
Meer informatie over couperose lees je hier.

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.