Chemische peeling

  • Wat is het?
  • Soorten peelings
  • De behandeling
  • Indicaties

De huid vernieuwt zichzelf altijd. Wanneer iemand jong is gaat dit snel, bij het ouder worden vertraagd dit proces. Het proces is bij iedereen anders. Wanneer de huidvernieuwing trager gaat, blijven de dode of beschadigde huidcellen langer zichtbaar: het gevolg is een grauwe of doffe huid met vlekken. Ook wanneer de huid te vet is, bijvoorbeeld bij acne, of pigmentvlekken heeft, is het belangrijk voor de juiste peeling te kiezen.

Een chemische peeling is een behandeltechniek om fijne lijntjes, pigmentvlekken, grove poriën, acne en acne littekens te verminderen. Daarnaast zorgt de peeling dat de huid zich vernieuwt en de diepere gelegen huidlagen worden gestimuleerd. Dit met als resultaat dat de huidstructuur en de huidkwaliteit verbeterd wordt.

De combinatie van de chemische peelings en de huidverzorgingsproducten leidt tot een opmerkelijke verbetering van alle mogelijke huidproblemen bij diverse huidtypen. Een chemische peeling kan toegepast worden op het gelaat, maar ook op andere gebieden zoals de hals en het decolleté.

Afhankelijk van het soort huidprobleem of het gewenste resultaat kan een peeling oppervlakkig tot diep worden toegepast. De diepe werking van de chemische peeling maakt het mogelijk om de huid te revitaliseren en op te frissen en de huidstructuur egaler en gladder te maken.

LIRA Jessner
De Jessner peeling is een alleskunner. Deze chemische peeling is uitermate geschikt voor huiden die last hebben van diepe ontstekingen of hormonale acne. Maar daarnaast is hij ook uitermate geschikt voor de behandeling van oppervlakkige pigmentvlekjes en huidveroudering. Deze chemische peeling bevat zuren als salicylzuur, resorcinezuur en melkzuur.

LIRA Pumpkin
Merk je dat de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar worden? Of heb je last van een gevoelige huid? Dan is deze chemische peeling geschikt voor jou! De combinatie van glycolzuur, melkzuur en pompoenenzymen werken heel mooi samen om de huidstructuur te verfijnen door een exfoliatie van dode huidcellen op de epidermale (bovenste) huidlaag. De combinatie van deze ingrediënten hebben ook een zeer positief effect op anti-aging, acne en pigmentatie. Daarnaast zorgt deze peeling ervoor dat je huidcellen voldoende water vasthouden. Deze peeling laat je huid ongeveer twee tot drie dagen lichtjes schilferen.

LIRA Sal pulp
Heb je last van puistjes, mee-eters of een vette huid? Dan is de Sal Pulp peeling de beste keuze! Deze chemische peeling bevat een hoog percentage salicylzuur en retinol. Salicylzuur werkt talgregulerend en ontstekingsremmend terwijl retinol zorgt voor een versnelde celdeling.

Dermaceutic Milk peel
De milk peel wordt ingezet bij een huid die wat dof oogt, milde acne, keratosis pilaris of oppervlakkige pigmentplekjes door bijvoorbeeld rest acne. Het is ook een mooie peeling als voorbereiding op diepere peelings.
De opperhuid wordt gestimuleerd en zo zal de cel vernieuwing versnellen. Het zorgt voor een gezonde doorbloeding van de huid die een mooie glans gaat vertonen. Deze peeling bestaat uit: 50% glycolicacid, 4% salicylicacid & 10% lacticacid. 

Renophase Rebalancing
Bij het behandelen van de gevoelige, rode (rosacea) huid, is de Rebalancing-behandeling perfect. Tijdens de behandeling wordt gebruikt gemaakt van 30% azelaine peel en een gluconolactone peel.

Naast bovenstaande peelings waarvan je zelf een kuur kunt maken door ze achter elkaar te plannen, bieden we ook een aantal vaste peelings in pakketvorm aan.
- PRX-T33 (huidveroudering)
- Activa Mela Peel Forte (pigmentatie / melasma)
- Rebalancing (gevoelige huid / rosacea)

Klik op de namen voor meer informatie.

De huid wordt gereinigd met een cleanser. Wanneer een peeling wordt gepland met een dieptereiniging wordt deze eerst uitgevoerd. Afhankelijk van een aantal factoren (behandeldoel, huidtype etc.) wordt de gekozen peeling op de huid aangebracht. De inwerktijd en het aantal laagjes varieert afhankelijk van de gekozen peeling, de indicatie en huidreactie. Je zult een branderig gevoel ervaren tijdens de peeling dat enkele minuten kan aanhouden. Je krijgt dan van de huidtherapeut een waaier om het branderige gevoel iets te verlichten. Wanneer de therapeut de juiste reactie ziet wordt er gestart met de nazorg. Indien nodig wordt de huid geneutraliseerd. Om de peeling krachtiger te maken eindigen we soms met een laagje retinol. Retinol is een ingrediënt dat de celvernieuwing stimuleert en de huid gladder en egaler maakt. Dit doen wij altijd in overleg, omdat hierdoor het afschilferingsproces sneller en heftiger verloopt.

Chemische peeling is effectief bij:

  • Veel gestelde vragen

Voor alle chemische peelings geldt dat de huid niet in de zon mag zijn geweest gedurende 6 weken voor de behandeling. Dit geldt ook voor zonnebank en zelfbruinende crèmes om pigmentverschuivingen te voorkomen. Indien de huid toch zongebruind is zal er niet behandeld worden. Tevens dient er dagelijks een zonnebrandcrème gesmeerd te worden met tenminste factor 30.

Een chemische peeling wordt niet uitgevoerd bij zwangerschap en borstvoeding, actieve infecties, koortsblaasjes, auto-immuunziekten, actieve zonnebrand en bij gebruik van roaccutane en andere huid verdunnende of medicatie

Een chemische peeling kan als gevoelig worden ervaren. Echter is dit altijd voor korte deur. Na enkele minuten zal deze sensatie afnemen.

Iedere huid reageert anders op een chemische peeling. Dit is o.a. afhankelijk van de huidconditie maar ook of een huid is voorbereid met exfoliërende producten thuis. De verschillende huidreacties kunnen gelijk optreden of pas na een aantal dagen tot gemiddeld een week na de peeling.

- Erytheem: Roodheid
- Epidermolyse: Grijs-witte verkleuring van de huid. Dit trekt vaak snel weg.
- Exfoliatie: Bovenste huidlaag laat los (schilferen of meerdere keren totaal vervellen)
- Hyperpigmentatie: Pigmenten kunnen tijdelijk donkerder worden om daarna te verminderen

Belangrijk is de huid tijd te geven om te laten genezen, niet aan de huid krabben en ga zeker niet in de zon. De huid kan een trekkend, brandend en jeukend gevoel hebben. Deze huidreactie kan meer worden bij het reinigen van de huid. Toch is het raadzaam de huid in de ochtend en avond te reinigen en daarnaast, naar behoefte, te hydrateren met een product geadviseerd door de huidtherapeut (wel 4-6x per dag).

Afhankelijk van je huidstructuur en wensen adviseren wij vaak chemische peelings in kuurverband. Dat betekent 3 chemische peelings om de 4-6 weken. Vaak wordt een chemische peeling ook gecombineerd met medische microneedling. Tijdens het intakegesprek stellen onze huidtherapeuten een persoonlijk behandelplan met je op.

Het uiteindelijke resultaat van de chemische peeling heeft tijd nodig en zal niet gelijk na één behandeling zichtbaar zijn. Het resultaat verschilt bovendien per persoon. Het te verwachten resultaat wordt uitgebreid besproken tijdens het intakegesprek. De huidtherapeut zal een realistisch beeld geven. Om het resultaat van de behandelingen (zuivere en frisse huid) te behouden is het belangrijk om thuis aan de slag te gaan met producten.

Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.

Vergoeding
Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Afhankelijk van de indicatie kan een enzympeeling geheel of geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. Een enzympeeling valt onder het kopje huidtherapie / acnetherapie / huidbehandelingen. Vraag jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Huidproblemen

Team Member
Acne

Acne is een van de meest voorkomende aandoeningen. Tussen de twaalf en vierentwintig jaar heeft 85% van de jeugd last van (jeugd)puistjes. Het komt het meeste voor op het gezicht maar ook kan het zich laten zien op schouders, rug en borst. Acne is niet alleen een cosmetisch probleem maar kan ook erg pijnlijk zijn. 

Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit doordat de huid onder invloed van hormonen verandert. Talgklieren worden groter en gaan meer en dikker talg produceren waardoor poriën (de uitgang van een talgklier) verstopt raken. De bacteriën die zich bevinden in een talgklier kunnen vervolgens een ontsteking veroorzaken; een puist (pustel).

Meer informatie over acne lees je hier.

Team Member
Acne littekens

Acne-littekens zijn restverschijnselen van acne. Het ontstaat na een beschadiging van de huid. Alle vormen van acne kunnen aanleiding geven tot acne-littekens maar met name zien we dit na diepere ontstekingen. Ook onbehandelde acne of niet goed behandelde acne, zoals het zelf uitknijpen van mee-eters, kunnen blijvende littekens geven. Doordat de talgklieren ontstoken raken, kunnen deze schade aanbrengen en kan het reliëf van de huid veranderen met putjes of kleurverschil in de huid ontstaan.

Meer informatie over acne littekens lees je hier.

Team Member
Lentigo (zonschade)

Een kleurafwijking kan veroorzaakt worden door pigment. Een toename van pigment (melanine) leidt tot een donkere plek ten opzichte van de overige huid (hyperpigmentatie). De nummer één oorzaak is blootstelling aan UV-straling. 

Meer informatie over lentigo lees je hier.

Team Member
Huidveroudering

Tijdens het ouder worden verandert de structuur van de huid. Hierdoor ontstaat huidverslapping en wordt de huid dunner en kwetsbaarder. Dit verouderingsproces start rond het twintigste levensjaar en wordt zichtbaar tussen de dertig en veertigste jaar. De mate waarin de huidveroudering toetreedt is afhankelijk van erfelijke en externe factoren.
Meer informatie over huidveroudering lees je hier.

Boek jouw afspraak online

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.