Behandelingen

De waarheid over poriën

Denk je dat je je poriën kunt sluiten? Deze vraag krijgen we regelmatig, “ik wil minder poriën.” Maar denk eens na, waarom zouden we deze poriën willen sluiten? Ze spelen namelijk een heel belangrijke rol in de gezondheid van je huid en als je weet hoe je voor ze moet zorgen, zullen ze ook meteen voor jou zorgen.

Wat doen poriën?
In onze poriën zitten haarzakjes en talgklieren die talg produceren. Het geeft onze huid een natuurlijke olie die een belangrijke rol speelt om de huid soepel te houden. Je poriën fungeren ook als toegangspoort voor talg om de huid te verlaten, echter kunnen ze hierdoor ook verstopt raken wanneer er te veel aan talg is.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het onmogelijk om poriën te ‘sluiten’. Er zijn geen spieren aan vastgemaakt, dus ze kunnen niet bewegen of van vorm veranderen. Hun uiterlijk en grootte zijn te wijten aan onder andere oliestroom, collageenniveaus en genetica. Onthoud: een huid zonder poriën bestaat niet! Je kunt jouw poriën niet missen, dus het is tijd om ze wat waardering te tonen!

Hoe kun je voor ze zorgen?
Je kunt je poriën verzorgen door ervoor te zorgen dat je in de ochtend en avond grondig reinigt. Dit zal helpen om overtollige olie, vuil en onzuiverheden te verwijderen die zich kunnen ophopen en verstoppen, waardoor ze groter worden.

Regelmatig exfoliëren zal helpen om overtollige dode huidcellen en talg te verwijderen die in de poriën kunnen oxideren en mee-eters kunnen veroorzaken. Als je een gevoelige huid hebt, raden wij jou een lichte exfoliator met AHA (amandelzuur en melkzuur) aan bijvoorbeeld de Surface Radiance Cleanse van Medik8. Deze zal de huid mild exfoliëren en een gladdere huid laten onthullen.

Als verstopte poriën een van jouw prioriteiten is, overweeg dan om salicylzuur in jouw routine op te nemen. Dit ingrediënt ‘schept’ vuil uit de poriën en is dus fantastisch voor puistjes en grote mee-eters. Claryfing foam van Medik8 bevat salicylzuur, naast alfahydroxyzuren (L-amandelzuur), om overtollige cellen en vuil op te lossen dat de poriën kan verstoppen. Kleimaskers zijn ook uitstekend geschikt voor het absorberen van overtollige oliën en onzuiverheden voordat ze kunnen blijven hangen en verstopping kunnen veroorzaken.

Wat de behandeling betreft, zijn regelmatige gezichtsbehandelingen een fantastische manier om de huid diep te reinigen, verstoppingen te verminderen en professionele exfoliatie te bewerkstelligen. Wij adviseren hiervoor een kuur met een dieptereiniging gecombineerd met een Jessner peeling van LIRA wanneer er sprake is van veel talgophopingen in de poriën. Deze behandeling is speciaal om puistjes, mee-eters en vettigheid aan te pakken. Zijn de poriën zuiver en wil je deze verfijnen adviseren wij een PRX-T33 of TCA-kuur van Dermaceutic. Wil je het resultaat vervolgens onderhouden adviseren wij met regelmaat een Hydrafacial te boeken.

Wat kan je zelf nog meer doen?
Poriën lijken soms groter te worden naarmate we ouder worden, en dit komt door de vermindering van collageen en elastine in de huid, waardoor de huid iets minder strak wordt.

Door elke dag een SPF te dragen en antioxidanten in jouw routine op te nemen, kun je het collageenverlies vertragen – voorkomen is altijd gemakkelijker dan genezen! Sunceutic SPF van Dermaceutic is een prachtige zonbescherming voor dagelijks gebruik.

Daarnaast is het belangrijk je routine te focussen op het behouden van de productie van collageen en elastine, dus ingrediënten als retinol, peptiden en groeifactoren zijn dingen waar je op moet letten.

Wil je nog meer?
Je kunt ook collageen stimulerende behandelingen opnemen in jouw huidbehandelingen, zoals onze medische microneedling. Deze behandeling werkt door ‘gecontroleerd trauma’ te veroorzaken, waardoor de huid in de genezingsmodus komt, waarbij aanzienlijk collageen en elastine worden gestimuleerd, wat op zijn beurt de huidtextuur verfijnt en de verschijning van vergrote poriën vermindert.

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op. 

    Share