PCOS

" Poly Cysteus Ovarium Syndroom "

  • Wat is het?
  • Behandelingen

PCOS is een aandoening die enkel bij vrouwen voorkomt. Er is sprake van een hormonale disbalans. Progesteron en oestrogeen zijn tegenhangers van elkaar. Oestrogeen stimuleren vaak ontstekingen en progesteron gaat dit proces tegen. De hoeveelheid oestrogeen in verhouding met progesteron wordt daarom vaak gelinkt met acne.

Daarnaast kan er ook een disbalans ontstaan door een teveel aan mannelijke hormonen (zoals testosteron) in het vrouwelijke lichaam. Symptomen en problemen bij PCOS zijn onregelmatige menstruatiecyclussen, cysten op eierstokken, verminderde vruchtbaarheid en extra haargroei op plekken waar dit niet gewenst is. Denk hierbij aan plekken zoals het gezicht, rug, borst en buik.

Behandelmogelijkheden bij PCOS zijn:

  • Veel gestelde vragen

Er bestaat geen 'genezing' voor PCOS, maar de symptomen en gezondheidsrisico's kunnen wel worden beperkt. Het kan bijvoorbeeld helpen om medicatie te gebruiken die de hormoonspiegels zo veel mogelijk normaliseren. Daarnaast is een gezonde levensstijl belangrijk om mogelijke lange termijn complicaties te voorkomen. Denk hierbij aan gezonde voeding, voldoende beweging, overgewicht vermijden en niet roken.

De hormonale disbalans bij PCOS kan haargroei bevorderen en een onregelmatige haargroeicyclus geven. Haren groeien in drie verschillende fases: groeifase, overgangsfase, rustfase. Bij PCOS kunnen de duur van deze fases verstoord zijn waardoor het langer duurt voordat alle haren effectief beschadigd zijn. 

Zolang deze disbalans aanwezig is, heeft dit invloed op de effectiviteit van de definitieve ontharing. Het is daarom belangrijk om realistische verwachtingen te hebben voordat we starten met een behandelkuur. 

 

Haren groeien in verschillende haargroeifases. Alleen het haar wat zich in de actieve groeifase bevindt zullen effectief beschadigd worden tijdens de behandeling. Haren groeien echter nooit tegelijk in deze actieve groeifase. Na elke behandeling start de cyclus met haargroeifases opnieuw. Daarnaast is ons lichaam zo ingesteld dat deze zich wilt herstellen. Daarom is het belangrijk om beschadiging op beschadiging te geven. Net zo lang totdat de beschadiging zodanig is, dat deze niet meer hersteld kan worden en er geen nieuwe haar meer kan ontstaan. Om deze redenen dienen er altijd meerdere behandelingen in kuurvorm uitgevoerd te worden, gemiddeld zijn dit 8 behandelingen. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot soms jaren. 

Door de disbalans in hormonen bij PCOS bestaat er een grote kans dat er meer sessies nodig zijn om de gewenste resultaten te behalen en te behouden dan bij iemand zonder PCOS.

Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.

Vergoeding:
Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Soms worden de behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. Ontharing valt onder het kopje huidtherapie / ontharen / huidbehandelingen. Vraag jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

List Content

Huidproblemen

Team Member
Laser ontharen

Huidgericht werkt sinds 2017 met de LightSheer Diode laser 810nm. Bij laserontharing absorbeert het pigment in het haarzakje het laserlicht wat wordt omgezet in warmte, hierdoor beschadigt het haarzakje. Door herhaling van de behandeling wordt het haarzakje zodanig beschadigd dat er op den duur geen haargroei meer mogelijk is. Voor het gewenste effect van laser bontharen heb je meerdere behandelingen nodig doordat haren groeien in verschillende haargroeifases. Enkel het haar wat in de actieve groeifase zit bevat pigment en heeft voldoende bloedtoevoer om het laserlicht volledig te absorberen. Enkel deze haarzakjes zullen effectief worden vernietigd tijdens de behandeling. Maar helaas groeien niet alle haren tegelijk in deze actieve groeifase. Na elke behandeling start de cyclus van haargroei opnieuw. Om deze reden zijn er altijd meerdere behandelingen nodig, met een interval van 4 tot 8 weken.

Meer informatie over laser ontharen lees je hier.

Team Member
IPL (M22)

Huidgericht werkt met de Stellar M22™ IPL. IPL staat voor Intense Pulsed Light. Een IPL werkt met verschillende filters waarmee de nanometers tussen 400nm t/m 1200nm (afhankelijk van gewenste indicatie) worden gekozen. Deze filters zorgen ervoor dat het licht van de IPL de juiste nanometers doorlaat om gewenst doelwit te kunnen bereiken. Hierdoor is de Stellar M22™ IPL inzetbaar voor meerdere indicaties zoals roodheid en pigmentatie.

Meer informatie over IPL behandelingen lees je hier.

Team Member
Enzym peeling

Fruitenzymen verteren dode huidcellen en leggen jongere huidlagen bloot op een milde, voor de huid een niet irriterende manier. Hun natuurlijke werkingsmechanisme is heel anders dan dat van AHA’s (alfahydroxyzuren). Een enzympeeling lost de bovenste huidlagen van de opperhuid op milde wijze op en versnelt zo het natuurlijke exfoliatieproces, waardoor celvernieuwing wordt gestimuleerd, de huid elastischer en de huidstructuur fijner wordt, en verstopte poriën worden gereinigd.

Meer informatie over een enzym peeling lees je hier.

Team Member
Hydrafacial

HydraFacial® is een non-invasieve behandeling die bestaat uit 3 verschillende stappen die noodzakelijk zijn om de huid te gaan verbeteren en gezond te houden. Het is een combinatie van hydradermabrasie, een peeling, uitzuiveren van de poriën en het insluizen van een booster voor de huid. De behandeling voelt aan als een “vochtige stofzuiger” die over de huid gaat. Hydrafacial® is een diepe verzorging, maar toch is er slechts een kleine kans op irritatie, waardoor deze behandeling voor bijna elk huidtype kan!

Meer informatie over de Hydrafacial® behandeling lees je hier. 

Boek jouw afspraak online

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.