Ongewenste haargroei

" Overbeharing "

  • Wat is het?
  • Verschillende soorten overbeharing
  • Behandelingen

Voor veel mannen en vrouwen is ongewenste haargroei een groot probleem. Dit kunnen witte, grijze, blonde, rode of zwarte haren zijn. Haren kunnen soms ongewenste aandacht trekken en daarmee gevoelens van schaamte en onzekerheid veroorzaken. Maar niet alleen cosmetisch kan het storend zijn, zeker ook medisch. Denk bijvoorbeeld aan ingegroeide haren en haarcystes (sinus pilonidalis).

 

Beharing kan op verschillende manieren problemen veroorzaken. Het scheren, harsen of epileren van de haren kan bijvoorbeeld een huidirritatie, puistjes of pigmentatie veroorzaken. Haren kunnen groeien volgens een mannelijk patroon bij een vrouwen lichaam (hirsutisme) of gestimuleerd worden door een hormonale afwijking zoals Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Ook kun je last hebben van een bovengemiddelde haargroei (hypertrichose) of van ontstekingen die te maken hebben met de haarzakjes/haargroei  (hidradenitis suppurativa / pseudofoliculitis barbae). Deze ontstekingen kunnen vervolgens leiden tot littekens, donkere plekken (post inflammatoire hyperpigmentaties) of wild vlees (keloïdvorming).

Behandelmogelijkheden bij ongewenste haargroei:

  • Veel gestelde vragen

Nee, helaas kan dit niet.

Je mag uitgaan van 80% haar-vermindering. 100% glad worden is niet realistisch. Helaas zitten er onder onze huid haarzakjes die ‘slapen’ of slechts licht dons produceren. Ook al zullen de meeste behandelde haren niet meer terugkomen, het is mogelijk dat er in de toekomst nieuwe haarzakjes geactiveerd worden of donshaartjes overgaan tot dikkere haren. Dit proces kan onafhankelijk van de behandeling plaatsvinden door bijvoorbeeld hormonale invloed of medicijngebruik. Nieuwe behandelingen kunnen dan weer gewenst zijn.

Haren groeien in verschillende haargroeifases. Alleen het haar wat zich in de actieve groeifase bevindt zullen effectief beschadigd worden tijdens de behandeling. Haren groeien echter nooit tegelijk in deze actieve groeifase. Na elke behandeling start de cyclus met haargroeifases opnieuw. Daarnaast is ons lichaam zo ingesteld dat deze zich wilt herstellen. Daarom is het belangrijk om beschadiging op beschadiging te geven. Net zo lang totdat de beschadiging zodanig is, dat deze niet meer hersteld kan worden en er geen nieuwe haar meer kan ontstaan. Om deze redenen dienen er altijd meerdere behandelingen in kuurvorm uitgevoerd te worden. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot soms jaren. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid haren en de grootte van het te behandelen gebied. Na iedere behandeling komen er minder haren terug en zijn de haren dunner.

Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.

Vergoeding:
Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Soms worden de behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. Ontharing valt onder het kopje huidtherapie / ontharen / huidbehandelingen. Vraag jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

List Content

Huidproblemen

Team Member
Laser ontharen

Huidgericht werkt sinds 2017 met de LightSheer Diode laser 810nm. Bij laserontharing absorbeert het pigment in het haarzakje het laserlicht wat wordt omgezet in warmte, hierdoor beschadigt het haarzakje. Door herhaling van de behandeling wordt het haarzakje zodanig beschadigd dat er op den duur geen haargroei meer mogelijk is. Voor het gewenste effect van laser bontharen heb je meerdere behandelingen nodig doordat haren groeien in verschillende haargroeifases. Enkel het haar wat in de actieve groeifase zit bevat pigment en heeft voldoende bloedtoevoer om het laserlicht volledig te absorberen. Enkel deze haarzakjes zullen effectief worden vernietigd tijdens de behandeling. Maar helaas groeien niet alle haren tegelijk in deze actieve groeifase. Na elke behandeling start de cyclus van haargroei opnieuw. Om deze reden zijn er altijd meerdere behandelingen nodig, met een interval van 4 tot 8 weken.

Meer informatie over laser ontharen lees je hier.

Team Member
IPL (M22)

Huidgericht werkt met de Stellar M22™ IPL. IPL staat voor Intense Pulsed Light. Een IPL werkt met verschillende filters waarmee de nanometers tussen 400nm t/m 1200nm (afhankelijk van gewenste indicatie) worden gekozen. Deze filters zorgen ervoor dat het licht van de IPL de juiste nanometers doorlaat om gewenst doelwit te kunnen bereiken. Hierdoor is de Stellar M22™ IPL inzetbaar voor meerdere indicaties zoals roodheid en pigmentatie.

Meer informatie over IPL behandelingen lees je hier.

Team Member
Enzym peeling

Fruitenzymen verteren dode huidcellen en leggen jongere huidlagen bloot op een milde, voor de huid een niet irriterende manier. Hun natuurlijke werkingsmechanisme is heel anders dan dat van AHA’s (alfahydroxyzuren). Een enzympeeling lost de bovenste huidlagen van de opperhuid op milde wijze op en versnelt zo het natuurlijke exfoliatieproces, waardoor celvernieuwing wordt gestimuleerd, de huid elastischer en de huidstructuur fijner wordt, en verstopte poriën worden gereinigd.

Meer informatie over een enzym peeling lees je hier.

Team Member
Hydrafacial

HydraFacial® is een non-invasieve behandeling die bestaat uit 3 verschillende stappen die noodzakelijk zijn om de huid te gaan verbeteren en gezond te houden. Het is een combinatie van hydradermabrasie, een peeling, uitzuiveren van de poriën en het insluizen van een booster voor de huid. De behandeling voelt aan als een “vochtige stofzuiger” die over de huid gaat. Hydrafacial® is een diepe verzorging, maar toch is er slechts een kleine kans op irritatie, waardoor deze behandeling voor bijna elk huidtype kan!

Meer informatie over de Hydrafacial® behandeling lees je hier. 

Boek jouw afspraak online

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.