Oedeemtherapie

  • Wat is het?
  • De behandeling
  • Indicaties

Door een stoornis in het lymfestelsel wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen, stijfheid en een vermoeid/zwaar gevoel. Om het lichaam te helpen het overtollige lymfevocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethodes geschikt. Voor een maximaal effect past de huidtherapeut vaak meerdere methodes toe die samenvallen onder de noemer oedeemtherapie.

Voor het reduceren van vocht en het behoudt hiervan kan de huidtherapeut meerdere interventies toepassen.

Ambulante compressietherapie
De huidtherapeut zwachtelt de door oedeem opgezwollen benen of armen in, zodat er druk op de bloedvaten komt. De aderen vernauwen zich waardoor de defecte kleppen sluiten. Door de benen of armen vervolgens te bewegen wordt het bloed door de kuitspieren of armspieren richting het hart gepompt en kan het lymfevocht dankzij de toegenomen bloedcirculatie afgevoerd worden. De zwachtels helpen voorkomen dat het vocht terugvloeit naar het gebied dat al behandeld is. Wanneer volledige oedeemreductie is bereikt zal de behandelaar een therapeutische kous aanmeten.

Therapeutisch elastische kous
Een de therapeutische elastische kous geeft tegendruk en zorgt ervoor dat het vocht niet terugvloeit naar het al behandelde gebied. Het behaalde resultaat met behulp van compressietherapie wordt hiermee behouden.

Manuele lymfedrainage
Soms kan enkel het dragen van een therapeutische kous onvoldoende effect hebben. Ook kan het zijn dat de eiwitten in het lymfevocht zodanig verhard zijn dat de huidtherapeut ze eerst los zal maken alvorens de compressietherapie. Met een zacht pompende beweging van onze handen activeren we het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid van het oedeemgebied. Door deze speciale handgrepen, de zogenaamde oedeem- en fibrosegrepen, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden. Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Met fibrosegrepen wordt het verharde weefsel (fibrose) soepeler zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt.

Lymfepress (Ook wel IPC, Intermitterende Pneumatische Compressie Therapie)
De behandeling is gericht op het terugdringen van oedeem (lymfevochtophoping) in jouw arm of been zodat een goedpassende elastische kous kan worden aangemeten.

Ondersteunend aan compressietherapie en manuele lymfedrainage kan IPC worden ingezet. Het lymfepress apparaat bestaat uit een manchet met luchtkamers voor de arm en/of het been die door middel van een pomp drukgolven veroorzaakt. Deze drukgolven masseren het lymfevocht richting het hart. Na elke lymfepress behandeling wordt de arm en/of het been door middel van een zwachtel verbonden of wordt een therapeutische kous gedragen om ervoor te zorgen dat het lymfevocht niet terugstroomt.

Lymftaping
Als het aanbrengen van zwachtels lastig is, bijvoorbeeld op de romp, dan kan de huidtherapeut gebruik maken van lymftaping. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor er in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt om het vocht zich te laten verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen stroomt het vocht naar plaatsen waar het gemakkelijker opgenomen wordt.

Ademhalings- en bewegingsoefeningen
Specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen bevorderen de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten.

- Primair lymfoedeem
- Secundair lymfoedeem zoals bijvoorbeeld na een mammacarcinoom
- Lipoedeem
- Chronisch veneuze insufficiëntie (CVI)

  • Veel gestelde vragen

Voor een eventuele vergoeding zal de behandelaar vragen om een verwijzing van huisarts of medisch specialist.

Als er gekozen wordt voor actieve compressietherapie middels zwachtels dient u rekening te houden met schoeisel. Zorg voor een brede schoen met veter zodat u ook met een gezwachtelde voet juiste schoenen past en juist kan bewegen. Ook dient u er rekening mee te houden dat de compressie enkele dagen blijft zitten. Het is dan niet mogelijk om te douchen aangezien de zwachtel niet nat mag worden.

Over het algemeen is oedeemtherapie niet pijnlijk. Echter kan het oedeem in zo’n mate gefibrotiseerd zijn dat de behandelaar fibrose grepen dient toe te passen. Deze kunnen als pijnlijke steken kunnen worden ervaren.

Bij het dragen van compressietherapie kan de huid uitdrogen. Belangrijk is om de huid hierom goed te beschermen. Huidgericht adviseert hierom een gel op basis van swat de elastine in de therapeutische kous niet aantast.

Sport en beweging stimuleren de lymfvaten om vocht af te voeren. Wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn af te raden. Vermijd liever zware en langdurige lichamelijke inspanning. 

Bij veneus oedeem helpen de kuitspieren om het bloed – tegen de zwaartekracht in – richting het hart te pompen. Met het bewegen van de kuitspieren wordt de afvoer gestimuleerd van bloed en vocht. Wandelen of fietsen, in combinatie met therapeutische elastische kousen, geeft verlichting. Voorkom lang staan of zitten en pas op met wondjes!

Door de verbeterde afvoer van weefselvocht vermindert de druk in het oedeemgebied. Het strakke gevoel, al dan niet pijnlijk, wordt minder of verdwijnt waardoor mobiliteit verbetert. De afgenomen druk en het verdwijnen van het weefselvocht bevorderen ook de genezing van wonden en verminderen de vorming van littekenweefsel.

Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.

Vergoeding:
Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Soms worden behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. Oedeemtherapie valt onder het kopje fysiotherapie / oedeemtherapie. Vraag jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Behandeling van oedeem is een specialisme van de huidtherapeut. Wordt het vergoed door de zorgverzekeraar? Dan hebben wij een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig om het te kunnen indienen.

Therapeutische kousen (steunkousen) vallen onder het kopje 'hulpmiddelen'. Hierdoor heeft iedereen met een indicatie recht op 2 paar/stuks therapeutische elastische kousen die worden verzekerd uit de basisverzekering (2paar/stuks per 12 maanden).  Ook zwachtelmaterialen worden vergoed uit de basisverzekering.

Let op: bij de basisverzekering word eerst een beroep gedaan op het eigen risico.

Huidproblemen

Team Member
Oedeem

Oedeem is een ongewenste ophoping van vocht. Deze ophoping kan zowel op kleine locaties voorkomen alsook verspreid zijn over grotere delen van het lichaam zoals voeten, enkels, benen, buik, armen en/of borsten. Door een verstoring, of beschadiging wordt vocht onvoldoende afgevoerd waardoor zwelling ontstaat. Dit kan een zwaar, vermoeid, stijf gevoel veroorzaken gecombineerd met pijn en tintelingen. Doordat de huid op spanning staat ontstaat er een drogere huid met jeuk. Bij onrustige benen wordt dit ‘restless legs’ genoemd.

Meer informatie over oedeem lees je hier.

Team Member
Fibromen

Fibromen, ook wel bekend als steelwratjes, zijn goedaardige onschuldige, huidkleurige huidflapjes. Ze komen het meest voor in de hals of in plooien zoals onder de borsten, oksels of in de liezen. Het is niet helemaal duidelijk hoe deze wratjes ontstaan. Er is wel bewezen dat er een relatie is met wrijving. Je kunt hierbij denken aan wrijving door een ketting, kraag, of bh-rand.
Meer informatie over fibromen lees je hier.

Team Member
Kersenangioom

Kersenangiomen (cherry angioma’s), ook wel bekend als kersenwratjes, zijn goedaardige onschuldige huidwratjes. Het is een plaatselijke toename van hele kleine maar sterk verwijde vaatjes in de huid en een gevolg van huidveroudering wegens de kwaliteitsvermindering van onze vaten.

De wratjes zijn kleine fel rode, paarsachtig puntjes die als een bolling op de huid liggen. Op tienerleeftijd kunnen deze plekjes al ontstaan en vanaf de leeftijd van 60 jaar worden het er vaak meer.

Meer informatie over kersenangiomen lees je hier.

Team Member
Ongewenste haargroei

Voor veel mannen en vrouwen is ongewenste haargroei een groot probleem. Dit kunnen witte, grijze, blonde, rode of zwarte haren zijn. Haren kunnen soms ongewenste aandacht trekken en daarmee gevoelens van schaamte en onzekerheid veroorzaken. Maar niet alleen cosmetisch kan het storend zijn, zeker ook medisch. Denk bijvoorbeeld aan ingegroeide haren en haarcystes (sinus pilonidalis).

Meer informatie over ongewenste haargroei vind je hier.

Boek jouw afspraak online

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.