Wat is oedeem?

Oedeem is een medische term die verwijst naar ongewenste ophoping van vocht in weefsels van het lichaam. Dit kan leiden tot zwelling. Veelvoorkomende gebieden zijn voeten, enkels, benen, buik, armen en/of borsten. Door een verstoring of beschadiging wordt vocht onvoldoende afgevoerd waardoor o.a. dikke voeten en enkels ontstaan. Het vocht in de enkels kan een tijdelijke kwaal zijn, maar ook chronisch. Oedeem kan variëren van mild tot ernstig. Klachten die we vaak horen bij vocht vasthouden zijn: pijn, stijfheid, vermoeid/zwaar gevoel en onrustige benen (restless legs). Door het vasthouden van vocht komt er spanning op de  huid te staan wat resulteert in een droge huid, vaak met jeuk.

Oedeem in de benen komt vaak voor bij staande beroepen en ouderen door een verminderde kwaliteit van aders. Spataderen (varices) komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor en kunnen zowel blauw en klein als groot en dik zijn. Vocht in de benen kan voornamelijk in de nacht onrust en krampen veroorzaken. Bij langdurige aanwezigheid kan het leiden tot huidafwijkingen zoals pigmentaties, witte dunne plekken (atrophie blanche) of wonden (ulcus cruris).

Ā 

Soorten oedeem

  • Chronische veneuze insufficiĆ«ntie (CVI): Dit ontstaat wanneer de aderen in de benen niet goed functioneren, waardoor bloed zich ophoopt en vocht in de omliggende weefsels lekt.
  • Primair lymfoedeem: Dit type chronisch oedeem is vaak genetisch en het gevolg van een aangeboren afwijking in het lymfestelsel.
  • Heb je last van vochtophoping in je benen, enkels of gezicht? Lees alles over oedeem, de oorzaken, symptomen en effectieve behandelingen voor een gezonde vochthuishouding
  • Lipoedeem: Abnormale ophoping vetweefsel. Gekenmerkt o.a. door slanke voeten en dikke enkels, abnormale verhouding van onder- en bovenlichaam, pijnlijk en gevoelige huid.Ā 
  • Flebitis oedeem: Dit type oedeem kan optreden bij ontsteking van de aderen (flebitis), vaak als gevolg van een bloedstolsel (trombose).
  • Oedeem door medicatie: Sommige medicijnen, zoals corticosteroĆÆden of bepaalde bloeddrukmedicatie, kunnen oedeem als bijwerking veroorzaken.Ā 
  • Oedeem ten gevolge van zwangerschap: Dit komt vaak voor in de laatste stadia van de zwangerschap.
  • Oedeem door trauma: Na een verwonding of operatie kan er lokaal oedeem optreden.
  • Oedeem door infecties: Infecties, zoals cellulitis of wondroos (erysipelas), kunnen leiden tot lokale zwelling.
  • Oedeem door systemische ziekten: Aandoeningen zoals hartfalen, nierziekten of leverziekten kunnen leiden tot oedeem in verschillende delen van het lichaam.

Onze aanpak voor oedeem

De behandeling van oedeem hangt af van de onderliggende oorzaak en locatie. Oedeem in benen zal anders behandeld worden dan oedeem in het gelaat. Oedeemtherapie richt zich op het beheersen van de symptomen, verminderen van de zwelling, het verbeteren van de lymfedrainage en daarmee het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Ā 

Voor het reduceren van vocht en het behoudt hiervan kan de huid- en oedeemtherapeut meerdere interventies (tegelijk)Ā  toepassen.

Behandelingen om oedeem aan te pakken

  • Zwachtelen (ambulante compressietherapie ACT): Door te zwachtelen wordt de druk op de aangedane gebieden verhoogd, waardoor de lymfe- en bloedcirculatie wordt verbeterd en de afvoer van vocht wordt gestimuleerd.
  • Steunkousen / therapeutisch elastische kousen (TEK): Deze vorm van dagelijkse compressie vermindert de kans op het ophopen van vocht in weefsels doordat het de veneuze afvoer verbeterd.
  • Manuele lymfedrainage: Deze gespecialiseerde massagetechniek wordt ingezet wanneer enkel het dragen van een therapeutische kous onvoldoende effect heeft of niet mogelijk is. Ook kan het zijn dat de eiwitten in het lymfevocht zodanig verhard zijn dat de huidtherapeut ze eerst los moeten masseren. Middels fibrosegrepen wordt het verharde weefsel (fibrose) soepeler zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt.
  • Lymfepress / Intermitterende Pneumatische Compressie Therapie (IPC): Ondersteundende therapie op de manuele lymfedrainage en compressie therapie t.b.v. de afvoer van vocht.
  • Lymftaping: De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor er in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt om het vocht zich te laten verplaatsen.Ā 
  • Endermologie (LPG): Het bevordert de lymfecirculatie en verminderd fibroseringen door middel van een mechanische massage.
  • Ademhalings- en bewegingsoefeningen.

Plan een intake gesprek

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om jouw oedeem te verminderen? Plan een intakegesprek bij Huidgericht in Den Bosch of Heesch. Samen werken we aan een gezonde, egale huid. Neem vandaag nog contact met ons op.