Oedeem
- Wat is het?
- Verschillende soorten
- Behandeling
Oedeem is een ongewenste ophoping van vocht. Deze ophoping kan zowel op kleine locaties voorkomen alsook verspreid zijn over grotere delen van het lichaam zoals voeten, enkels, benen, buik, armen en/of borsten. Door een verstoring, of beschadiging wordt vocht onvoldoende afgevoerd waardoor zwelling ontstaat. Dit kan een zwaar, vermoeid, stijf gevoel veroorzaken gecombineerd met pijn en tintelingen. Doordat de huid op spanning staat ontstaat er een drogere huid met jeuk. Bij onrustige benen wordt dit ‘restless legs’ genoemd.
Er bestaan verschillende soorten oedeem. Het kan onder andere ontstaan als gevolg van trombose, wondroos (erysipleas), een aangeboren lymfatisch probleem (primair lymfoedeem) of na een ingreep waarbij lymfeklieren beschadigd of verwijderd (secundair lymfoedeem). Dit gebeurt vaak na een operatie ten gevolge van borstkanker of prostaatkanker. Daarnaast is er een grote kans op oedeem na een ongeval/verwondingen of rondom operatie littekens.
Het vasthouden van vocht komt vaak voor staande beroepen en ouderen. Dit komt door een verminderde kwaliteit van (spat)aders. Spataderen (varices) komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor en kunnen zowel blauw en klein als groot en dik zijn. Vocht in de benen kan voornamelijk in de nacht onrust en krampen veroorzaken. Bij langdurige aanwezigheid kan het leiden tot huidafwijkingen zoals pigmentaties, witte dunne plekken (atrophie blanche) of wonden (ulcus cruris).
De behandeling bij oedeem:
- Veelgestelde vragen
Wanneer vocht is ontstaan door een definitieve beschadiging van weefsel of verslechtering van de kwaliteit van vaten is dit proces onomkeerbaar. Het lichaam zal altijd gebaat zijn om ondersteund te worden bij het afvoeren van vocht.
Is het probleem echter tijdelijk ontstaan zoals bij zwangerschap, (tijdelijk) weinig beweging of door warm weer. Dan bestaat de kans dat het lichaam zich weer kan herpakken en zelfstandig de vochtafvoer weer kan optimaliseren.
Huidgericht zet oedeemtherapie in om de afvoer van oedeem te stimuleren. Door de verbeterde afvoer van weefselvocht vermindert de druk in het oedeemgebied. Het strakke gevoel, al dan niet pijnlijk, wordt minder of verdwijnt waardoor mobiliteit en kwaliteit van leven verbetert. De afgenomen druk en het verdwijnen van het weefselvocht bevorderen ook de genezing van wonden en verminderen de vorming van littekenweefsel.
Naast oedeemtherapie in de praktijk is het belangrijk om ook thuis de afvoer te blijven stimuleren. Het lichaam blijft namelijk ondersteuning nodig hebben om ervoor te zorgen dat het resultaat van de therapie behouden blijft. We geven daarom tips om de afvoer te bevorderen en verergering door complicaties te voorkomen en meten therapeutische elastische kousen (TEK) aan voor dagelijks gebruik. Deze vorm van compressie is essentieel omdat het de kans op verslechtering wordt geminimaliseerd en dus preventie biedt.
Dit is afhankelijk van de ernst. Soms is er met 1 week therapie al een stabiele situatie gecreëerd en is het probleem daarmee opgelost wanneer er dagelijks compressie (steunkousen) wordt gedragen om terugval te voorkomen. Maar het kan ook voorkomen dat de beschadiging in het weefsel zodanig ernstig is, dat langdurige therapie noodzakelijk is.
Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.
Vergoeding:
Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Soms worden behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. Oedeemtherapie valt onder het kopje fysiotherapie / oedeemtherapie. Vraag jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.
Behandeling van oedeem is een specialisme van de huidtherapeut. Wordt het vergoed door de zorgverzekeraar? Dan hebben wij een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig om het te kunnen indienen.
Therapeutische kousen (steunkousen) vallen onder het kopje 'hulpmiddelen'. Hierdoor heeft iedereen met een indicatie recht op 2 paar/stuks therapeutische elastische kousen die worden verzekerd uit de basisverzekering (2 paar/stuks per 12 maanden). Ook zwachtel materialen worden vergoed uit de basisverzekering.
Let op: bij de basisverzekering word eerst een beroep gedaan op het eigen risico.
Huid behandelingen
Door een stoornis in het lymfestelsel wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen, stijfheid en een vermoeid/zwaar gevoel. Om het lichaam te helpen het overtollige lymfevocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethodes geschikt. Voor een maximaal effect past de huidtherapeut vaak meerdere methodes toe die samenvallen onder de noemer oedeemtherapie.
HydraFacial® is een non-invasieve behandeling die bestaat uit 3 verschillende stappen die noodzakelijk zijn om de huid te gaan verbeteren en gezond te houden. Het is een combinatie van hydradermabrasie, een peeling, uitzuiveren van de poriën en het insluizen van een booster voor de huid. De behandeling voelt aan als een “vochtige stofzuiger” die over de huid gaat. Hydrafacial® is een diepe verzorging, maar toch is er slechts een kleine kans op irritatie, waardoor deze behandeling voor bijna elk huidtype kan!
Meer informatie over de Hydrafacial® behandeling lees je hier.
Voor plaatselijke pigmentvlekken, verruca (steelwratjes) en fibromen gebruikt Huidgericht de KTP-laser (532 nm). Het licht van de KTP-laser wordt door de melanine geabsorbeerd. Wanneer de lichtbundel geabsorbeerd wordt, komt er warmte vrij en deze warmte breekt het pigment af, dat vervolgens via ons natuurlijke afvoersysteem wordt afgevoerd.
Met medisch microneedling wordt, door middel van hele kleine, steriele naaldjes die vibrerend op de huid terecht komen. Per seconde maakt de Skinpen® per seconde 1600 microkanaatjes in de huid. Tijdens de behandeling wordt het natuurlijke herstelproces diep in de huid geactiveerd waardoor nieuw collageen (type 3) en elastine wordt aangemaakt. De huid wordt hierdoor steviger en voller en de huidteint egaler, frisser en stralender. Medisch microneedling is effectief op celniveau en zorgt daardoor voor een zichtbaarder resultaat. Huidgericht gebruikt voor deze microneedling de Skinpen®.
Boek jouw afspraak online
Vragen voor de huidtherapeut?
Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.