Melasma

" Zwangerschapsmasker "

  • Wat is het?
  • Verschillende soorten
  • Behandelingen

Bij melasma is er sprake van een overproductie van melanine (pigment) dat zich uit in 1 of meerdere donkere plekken. Vaak is het zichtbaar op de bovenlip, jukbeenderen en/of voorhoofd, komt het op beide kanten van het gezicht voor en wordt het door zonlicht verergerd. De plaatselijke toename van pigment leidt tot een bruinere vlek ten opzichte van de overige huid (hyperpigmentatie). Dit ontstaat onder invloed van genetische factoren en/of hormoonveranderingen. Endogene hormonen stimuleren namelijk melanocyten (pigmentcellen) om meer pigment te produceren. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens of na de zwangerschap of na het wisselen van anticonceptie. Daarom kan melasma ook voorkomen bij vrouwen die niet zwanger zijn (geweest) en is het woord ‘zwangerschapsmasker’ dus niet altijd correct.

- Epidermaal melasma: De hyperpigmentatie bevindt zich in de bovenste huidlaag, is bruin van kleur en heeft een duidelijke begrenzing.

- Dermaal melasma: De hyperpigmentatie bevindt zich in diep in de huid en heeft een blauw, grijze kleur.

- Gemengde melasma: De hyperpigmentatie is een combinatie van oppervlakkig en diep gelegen pigment en heeft een bruin, grijze kleur.

  • Veel gestelde vragen

Zoals melasma plotseling kan ontstaan, kan het ook weer vanzelf verminderen. Bijvoorbeeld door einde zwangerschap of vermindering van inname oestrogeen. Maar helaas is dat meestal niet het geval. Melasma neigt naar een chronische huidaandoening en komt het steeds terug door zonlicht. 

In het winter seizoen (minder zonkracht) kunnen we direct het ontstane pigment aanpakken wat leidt tot het verminderen van de pigmentatie.

Maar melasma is erg moeilijk te behandelen en kan niet helemaal worden genezen. Hoe dieper het melasma in de huid ligt, des te lastiger het te behandelen is. Daarom is voorkomen van melasma heel belangrijk. Hiervoor richten we ons in het voorjaar meer op preventie zodat de aanmaak van nieuw pigment wordt geminimaliseerd.

Het verschilt per huid hoe vaak er behandeld moet worden. Gemiddeld zijn er vier tot zes behandelingen nodig om een optimaal resultaat te behalen. 

Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.

We bieden melasma voordeel-pakketten aan van behandelingen met thuisproducten. Behandelingen en producten zijn ook los af te nemen.

Melasma verminderen lukt niet met alleen behandelingen. Thuisproducten zijn erg belangrijk en daarom verplichten wij afname van minimaal 2 bijpassende producten. 

Vergoeding:
Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Soms kunnen behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. De behandelingen vallen onder het kopje huidtherapie / camouflagetherapie. Vraag jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

List Content

Huid behandelingen

Team Member
IPL (M22)

Huidgericht werkt met de Stellar M22™ IPL. IPL staat voor Intense Pulsed Light. Een IPL werkt met verschillende filters waarmee de nanometers tussen 400nm t/m 1200nm (afhankelijk van gewenste indicatie) worden gekozen. Deze filters zorgen ervoor dat het licht van de IPL de juiste nanometers doorlaat om gewenst doelwit te kunnen bereiken. Hierdoor is de Stellar M22™ IPL inzetbaar voor meerdere indicaties zoals roodheid en pigmentatie.

Meer informatie over IPL behandelingen lees je hier.

Team Member
Medische microneedling

Met medisch microneedling wordt, door middel van hele kleine, steriele naaldjes die vibrerend op de huid terecht komen. Per seconde maakt de Skinpen® per seconde 1600 microkanaatjes in de huid. Tijdens de behandeling wordt het natuurlijke herstelproces diep in de huid geactiveerd waardoor nieuw collageen (type 3) en elastine wordt aangemaakt. De huid wordt hierdoor steviger en voller en de huidteint egaler, frisser en stralender. Medisch microneedling is effectief op celniveau en zorgt daardoor voor een zichtbaarder resultaat. Huidgericht gebruikt voor deze microneedling de Skinpen®.

Meer informatie over microneedling lees je hier.

Team Member
Chemische peeling

De huid vernieuwt zichzelf altijd. Wanneer iemand jong is gaat dit snel, bij het ouder worden vertraagd dit proces. Het proces is bij iedereen anders. Wanneer de huidvernieuwing trager gaat, blijven de dode of beschadigde huidcellen langer zichtbaar: het gevolg is een grauwe of doffe huid met vlekken. Ook wanneer de huid te vet is, bijvoorbeeld bij acne, of pigmentvlekken heeft, is het belangrijk voor de juiste peeling te kiezen.

Meer informatie over chemische peelings lees je hier.

Team Member
Enzym peeling

Fruitenzymen verteren dode huidcellen en leggen jongere huidlagen bloot op een milde, voor de huid een niet irriterende manier. Hun natuurlijke werkingsmechanisme is heel anders dan dat van AHA’s (alfahydroxyzuren). Een enzympeeling lost de bovenste huidlagen van de opperhuid op milde wijze op en versnelt zo het natuurlijke exfoliatieproces, waardoor celvernieuwing wordt gestimuleerd, de huid elastischer en de huidstructuur fijner wordt, en verstopte poriën worden gereinigd.

Meer informatie over een enzym peeling lees je hier.

Boek jouw afspraak online

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.