Bij melasma is er sprake van een overproductie van melanine (pigment) dat zich uit in 1 of meerdere donkere plekken. Vaak is het zichtbaar op de bovenlip, jukbeenderen en/of voorhoofd, komt het op beide kanten van het gezicht voor en wordt het door zonlicht verergerd. De plaatselijke toename van pigment leidt tot een bruinere vlek ten opzichte van de overige huid (hyperpigmentatie). Dit ontstaat onder invloed van genetische factoren en/of hormoonveranderingen. Endogene hormonen stimuleren namelijk melanocyten (pigmentcellen) om meer pigment te produceren. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens of na de zwangerschap of na het wisselen van anticonceptie. Daarom kan melasma ook voorkomen bij vrouwen die niet zwanger zijn (geweest) en is het woord ‘zwangerschapsmasker’ dus niet altijd correct.
Soorten melasma
De kleur van melasma is afhankelijk van de diepte waarin het pigment zich bevindt. Zit het pigment epidermaal (bovenste huidlaag) zal de hyperpigmentatie bruin van kleur zijn en heeft het vaak een duidelijke begrenzing. Ligt het pigment dieper in de huid, dermaal (tweede huidlaag) uit het pigment zich vaak als een blauw, grijsachtige kleur. Ook een gecombineerd melasma is mogelijk, het pigment ligt dan zowel diep als oppervlakkig.
Aanpak melasma
Laten we beginnen dat dagelijkse bescherming van de huid essentieel is. Niets is zo belangrijk als preventie. Gebruik hiervoor een dagelijks in jouw skincare vitamine c en zonnebrandcrème. Medik8 en Dermaceutic hebben hier zeer geschikte keuzes voor. Daarnaast kan je het melasma laten behandelen door de huidtherapeut. Huidgericht biedt hiervoor in de winter een behandeling aan specifiek op het bestrijden van symptomen. In de zomer daarentegen richten wij ons meer op preventie van het melasma.
Vragen aan de huidtherapeut?
Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.