Lymfepress

" Intermitterende Pneumatische Compressietherapie (IPC) "

  • Wat is het?
  • De behandeling
  • Indicaties

Een lymfepress valt onder Intermitterende Pneumatische Compressietherapie (IPC). Het is een medisch hulpmiddel dat kan worden ingezet tijdens een oedeembehandeling om het lymfevocht extra te stimuleren om afgevoerd te worden en zwelling te verminderen. 

Ondersteunend aan compressietherapie en manuele lymfedrainage kan Intermitterende Pneumatische Compressietherapie (IPC) worden ingezet

De lymfepress is een apparaat met een speciaal manchet, een soort zak, waar een been in wordt gelegd. Het manchet bestaat uit verschillende luchtkamers die achtereenvolgend volgepompt worden met lucht, waardoor er drukgolven ontstaan. De luchtkamers kunnen zich opblazen middels verschillende programma’s met regelbare druk zodat er een passende behandeling kan worden toegepast. Dit zorgt ervoor dat het (overtollig) vocht wordt afgevoerd. Na elke lymfepress behandeling wordt het been door middel van een zwachtel verbonden of wordt een therapeutische kous gedragen om ervoor te zorgen dat het afgevoerde lymfevocht niet terugstroomt.

Dit betekent dat Huidgericht in dezelfde tijd een dubbele behandeling kan geven wanneer beide benen zijn aangedaan! Zo kan één ledemaat namelijk behandelt worden door dit medische hulpmiddel en de andere tegelijkertijd door de huidtherapeut middels manuele lymfedrainage (MLD).

- Primair lymfoedeem
- Secundair lymfoedeem zoals bijvoorbeeld na een mammacarcinoom

  • Veel gestelde vragen

Voor een eventuele vergoeding is een verwijzing van huisarts of medisch specialist noodzakelijk.

Doordat het lymfestelsel wordt gestimuleerd kan het zijn dat u na de behandeling meer of vaker moet plassen. 

Over het algemeen is oedeemtherapie niet pijnlijk. Echter kan het oedeem in zo’n mate gefibrotiseerd (verhard) zijn dat de huidtherapeut fibrose grepen dient toe te passen. Deze kunnen als pijnlijke steken worden ervaren.

Door de behandeling kan de huid wat droog worden. Het is daarom belangrijk om de huid goed in te smeren. 

Sport en beweging stimuleren de lymfvaten om vocht af te voeren. Wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn af te raden. Vermijd liever zware en langdurige lichamelijke inspanning. 

Bij veneus oedeem helpen de kuitspieren om het bloed – tegen de zwaartekracht in – richting het hart te pompen. Met het bewegen van de kuitspieren wordt de afvoer gestimuleerd van bloed en vocht. Wandelen of fietsen, in combinatie met therapeutische elastische kousen, geeft verlichting. Voorkom lang staan of zitten en pas op met wondjes!

Door de verbeterde afvoer van weefselvocht vermindert de druk in het oedeemgebied. Het strakke gevoel, al dan niet pijnlijk, wordt minder of verdwijnt waardoor mobiliteit verbetert. De afgenomen druk en het verdwijnen van het weefselvocht bevorderen ook de genezing van wonden en verminderen de vorming van littekenweefsel.

Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.

Vergoeding:
Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Soms worden behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. Oedeemtherapie valt onder het kopje fysiotherapie / oedeemtherapie. Vraag jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Behandeling van oedeem is een specialisme van de huidtherapeut. Wordt het vergoed door de zorgverzekeraar? Dan hebben wij een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig om het te kunnen indienen.

Huidproblemen

Team Member
Oedeem

Oedeem is een ongewenste ophoping van vocht. Deze ophoping kan zowel op kleine locaties voorkomen alsook verspreid zijn over grotere delen van het lichaam zoals voeten, enkels, benen, buik, armen en/of borsten. Door een verstoring, of beschadiging wordt vocht onvoldoende afgevoerd waardoor zwelling ontstaat. Dit kan een zwaar, vermoeid, stijf gevoel veroorzaken gecombineerd met pijn en tintelingen. Doordat de huid op spanning staat ontstaat er een drogere huid met jeuk. Bij onrustige benen wordt dit ‘restless legs’ genoemd.

Meer informatie over oedeem lees je hier.

Team Member
Fibromen

Fibromen, ook wel bekend als steelwratjes, zijn goedaardige onschuldige, huidkleurige huidflapjes. Ze komen het meest voor in de hals of in plooien zoals onder de borsten, oksels of in de liezen. Het is niet helemaal duidelijk hoe deze wratjes ontstaan. Er is wel bewezen dat er een relatie is met wrijving. Je kunt hierbij denken aan wrijving door een ketting, kraag, of bh-rand.
Meer informatie over fibromen lees je hier.

Team Member
Kersenangioom

Kersenangiomen (cherry angioma’s), ook wel bekend als kersenwratjes, zijn goedaardige onschuldige huidwratjes. Het is een plaatselijke toename van hele kleine maar sterk verwijde vaatjes in de huid en een gevolg van huidveroudering wegens de kwaliteitsvermindering van onze vaten.

De wratjes zijn kleine fel rode, paarsachtig puntjes die als een bolling op de huid liggen. Op tienerleeftijd kunnen deze plekjes al ontstaan en vanaf de leeftijd van 60 jaar worden het er vaak meer.

Meer informatie over kersenangiomen lees je hier.

Team Member
Ongewenste haargroei

Voor veel mannen en vrouwen is ongewenste haargroei een groot probleem. Dit kunnen witte, grijze, blonde, rode of zwarte haren zijn. Haren kunnen soms ongewenste aandacht trekken en daarmee gevoelens van schaamte en onzekerheid veroorzaken. Maar niet alleen cosmetisch kan het storend zijn, zeker ook medisch. Denk bijvoorbeeld aan ingegroeide haren en haarcystes (sinus pilonidalis).

Meer informatie over ongewenste haargroei vind je hier.

Boek jouw afspraak online

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.