Littekens

  • Wat is het?
  • Verschillede soorten
  • Behandelingen

Littekens kunnen ontstaan ten gevolge van een verstoorde wondgenezing door bijvoorbeeld krabben of slechte doorbloeding van het wondgebied. Over het algemeen zijn littekens, die soms jeuken of pijnlijk zijn, nog niet uitgerijpt. Als het litteken nog verheven is, dan kan het nog vlakker en minder opvallend worden. Wanneer het litteken eenmaal geheel uitgerijpt is, zal het niet meer veranderen of vervagen.

Een wond geneest in drie fasen.

  • De ontstekingsfase (1-4 dagen):  Het lichaam reinigt de wond en  littekenweefsel en collagene vezels worden aangemaakt.
  • De regeneratiefase (4-21 dagen): Bloedvaatjes, collagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich herstellen.
  • De rijpingsfase begint (vanaf 21 dagen): Deze fase duurt over het algemeen minimaal een jaar. Er ontstaat een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood, oppervlakkiger en soepeler.

Littekenproblemen ontstaan als wondgenezing wordt verstoord. 

Er komen verschillende vormen van littekens voor die alle hun specifieke eigenschappen hebben.

  • Hypertrofisch: Een verdikt litteken in combinatie met jeuk en/of pijn.
  • Keloïd: Een litteken dat groter is geworden dan de oorspronkelijke wond.
  • Atrofisch: Een litteken dat lager ligt dan de omringende huid. Dit komt vaak voor bij littekens van acne.

In de eerste weken is het niet nodig om speciale littekenbehandeling toe te passen. Maar zorgen voor een goede verzorging helpt bij het genezingsproces en het voorkomen van compolicaties.

Is de littekenvorming niet goed of is er sprake van een complicatie? Dan is een vorm van littekenbehandeling zeker aan te raden.

Er bestaan verschillende behandelmogelijkheden voor littekens. Welke behandeling toegepast dient te worden, is afhankelijk van de rijping en het type litteken. Huidgericht kent naast lymfetape, endermologie en/of siliconenpleisters de volgende behandelopties:

Deze behandelingen zijn erop gericht zowel het uiterlijk van het litteken te verbeteren alsook de klachten zoals pijn, roodheid en jeuk te verminderen. Om een optimaal effect te bereiken, dienen de meeste behandelingen meerdere malen bij voorkeur in kuurvorm uitgevoerd te worden. 

  • Veel gestelde vragen

Over het algemeen geneest een wond vanzelf. Geduld is hierin erg belangrijk, ook wanneer er geen complicaties optreden. Het duurt namelijk (meer dan) een jaar voordat een litteken helemaal is uitgerijpt. Daarna zal het litteken zich niet meer vanzelf verbeteren / veranderen.

Een litteken kunnen we helaas niet verwijderen. Maar wel cosmetisch minder opvallend maken. 
Geeft een litteken een mobiliteitsbeperking of pijn? Dan kunnen we vaak met een paar behandelingen de beperking verminderen.

Gemiddeld zijn er 3 tot 6 behandelingen nodig. 

Vergoeding:
Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Soms worden behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. Littekentherapie valt onder het kopje fysiotherapie / oedeemtherapie of huidbehandelingen. Vraag jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Huid behandelingen

Team Member
Ongewenste haargroei

Voor veel mannen en vrouwen is ongewenste haargroei een groot probleem. Dit kunnen witte, grijze, blonde, rode of zwarte haren zijn. Haren kunnen soms ongewenste aandacht trekken en daarmee gevoelens van schaamte en onzekerheid veroorzaken. Maar niet alleen cosmetisch kan het storend zijn, zeker ook medisch. Denk bijvoorbeeld aan ingegroeide haren en haarcystes (sinus pilonidalis).

Meer informatie over ongewenste haargroei lees je hier.

Team Member
Huidveroudering

Tijdens het ouder worden verandert de structuur van de huid. Hierdoor ontstaat huidverslapping en wordt de huid dunner en kwetsbaarder. Dit verouderingsproces start rond het twintigste levensjaar en wordt zichtbaar tussen de dertig en veertigste jaar. De mate waarin de huidveroudering toetreedt is afhankelijk van erfelijke en externe factoren.

Meer informatie over huidveroudering lees je hier.

Team Member
Microneedling

Met medisch microneedling wordt, door middel van hele kleine, steriele naaldjes die vibrerend op de huid terecht komen. Per seconde maakt de Skinpen® per seconde 1600 microkanaatjes in de huid. Tijdens de behandeling wordt het natuurlijke herstelproces diep in de huid geactiveerd waardoor nieuw collageen (type 3) en elastine wordt aangemaakt. De huid wordt hierdoor steviger en voller en de huidteint egaler, frisser en stralender. Medisch microneedling is effectief op celniveau en zorgt daardoor voor een zichtbaarder resultaat. Huidgericht gebruikt voor deze microneedling de Skinpen®.

Meer informatie over medische microneedling lees je hier.

Team Member
Couperose

Couperose bestaat uit rode gesprongen bloedvaatjes die vaak op de wangen en neus te zien zijn. Het kan een enkel vaatje zijn, maar ook een samenvloeiend netwerk van verschillende vaatjes bij elkaar. Het is een onschuldig verschijnsel maar kan vaak als cosmetisch storend ervaren worden. Mensen met een licht huidtype hebben meer kans op het krijgen van deze vaatjes (teleangiëctastieën). Vaak ben je niet de enige in je familie want het is erfelijk belast.

Meer informatie over couperose lees je hier.

Boek jouw afspraak online

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.