Lentigo's

" Zonschade "

  • Wat is het?
  • Verschillende soorten
  • Behandelingen

Een kleurafwijking kan veroorzaakt worden door pigment. Een toename van pigment (melanine) leidt tot een donkere plek ten opzichte van de overige huid (hyperpigmentatie). De nummer één oorzaak is blootstelling aan UV-straling. Daarentegen leidt een (plaatselijke) vermindering van pigment tot een lichtere plek ten opzichte van de overige huid (hypopigmentatie).

Lentigo solaris (zonneschade ouderdomsvlekjes): Deze plekken worden veroorzaakt doordat de huid te vaak is blootgesteld aan UV-straling. Je ziet ze dan ook vaak op veel blootgestelde plekken zoals het gezicht, de hals, decolleté en handruggen.

  • Veel gestelde vragen

Dat hangt af van het type pigmentvlek. In milde gevallen vervaagt hyperpigmentatie na verloop van tijd. Dit kan drie tot 24 maanden duren, soms langer. Mede afhankelijk van hoe donker de vlek is in vergelijking met de omringende huid. Is de huid diep aangetast dan blijft de pigmentatie lang zitten en herstelt het soms zelfs niet volledig.

Omdat pigmentvlekken cosmetische irritatie kunnen veroorzaken zijn behandelingen tegen pigmentvlekken gebaseerd op het verminderen van het pigment en het creëren van een egaler beeld. De focus ligt dan op het opruimen van de melanine (pigment) ophoping.

Gedurende het behandeltraject kan het zijn dat het plekje eerst donkerder wordt. Dit komt omdat het pigment zich naar de bovenste huidlaag verplaatst waardoor het eerst meer zichtbaar wordt om vervolgens verder te vervagen.

Er bestaat een kans dat pigmentvlekken terugkomen of niet geheel weggaan. Dat is afhankelijk van factoren zoals huidtype, oorzaak en huidverzorging. Daarom bieden we niet alleen verschillende behandeltechnieken aan om pigmentvlekken aan te pakken. Richting het voorjaar richten we onze behandelingen namelijk op preventie van (terugkerende) pigmentvlekjes. Heel belangrijk want ongewenste pigmentverschuivingen zijn lastig om definitief te verwijderen.

Daarom is bij pigmentvlekken in het bijzonder de huidbescherming erg belangrijk. De nummer één oorzaak van pigmentvlekken is UV-straling. Daarom is het cruciaal om de huid elke dag, het hele jaar door te beschermen tegen de zon met een zonfactor. Wanneer de huid niet beschermt wordt tegen de zon kunnen er nieuwe vlekken ontstaan of bestaande verergeren. Ook kunnen er kwaadaardige plekken ontstaan door teveel blootstelling aan de zon en zal de huid in het algemeen meer verouderen.

Per pigmentvlek verschilt het hoe vaak er behandeld moet worden. Gemiddeld zijn er drie behandelingen nodig. Dit is afhankelijk van de indicatie en de mogelijke interventie. Soms is er een combinatie van verschillende behandelingen nodig voor het beste resultaat.

Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.

Vergoeding:
Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Soms kunnen behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. Pigmentbehandelingen vallen onder het kopje huidtherapie / camouflagetherapie. Vraag jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Huid behandelingen

Team Member
IPL (M22)

Huidgericht werkt met de Stellar M22™ IPL. IPL staat voor Intense Pulsed Light. Een IPL werkt met verschillende filters waarmee de nanometers tussen 400nm t/m 1200nm (afhankelijk van gewenste indicatie) worden gekozen. Deze filters zorgen ervoor dat het licht van de IPL de juiste nanometers doorlaat om gewenst doelwit te kunnen bereiken. Hierdoor is de Stellar M22™ IPL inzetbaar voor meerdere indicaties zoals roodheid en pigmentatie.

Meer informatie over IPL behandelingen lees je hier.

Team Member
Medische microneedling

Met medisch microneedling wordt, door middel van hele kleine, steriele naaldjes die vibrerend op de huid terecht komen. Per seconde maakt de Skinpen® per seconde 1600 microkanaatjes in de huid. Tijdens de behandeling wordt het natuurlijke herstelproces diep in de huid geactiveerd waardoor nieuw collageen (type 3) en elastine wordt aangemaakt. De huid wordt hierdoor steviger en voller en de huidteint egaler, frisser en stralender. Medisch microneedling is effectief op celniveau en zorgt daardoor voor een zichtbaarder resultaat. Huidgericht gebruikt voor deze microneedling de Skinpen®.

Meer informatie over microneedling lees je hier.

Team Member
Chemische peeling

De huid vernieuwt zichzelf altijd. Wanneer iemand jong is gaat dit snel, bij het ouder worden vertraagd dit proces. Het proces is bij iedereen anders. Wanneer de huidvernieuwing trager gaat, blijven de dode of beschadigde huidcellen langer zichtbaar: het gevolg is een grauwe of doffe huid met vlekken. Ook wanneer de huid te vet is, bijvoorbeeld bij acne, of pigmentvlekken heeft, is het belangrijk voor de juiste peeling te kiezen.

Meer informatie over chemische peelings lees je hier.

Team Member
Enzym peeling

Fruitenzymen verteren dode huidcellen en leggen jongere huidlagen bloot op een milde, voor de huid een niet irriterende manier. Hun natuurlijke werkingsmechanisme is heel anders dan dat van AHA’s (alfahydroxyzuren). Een enzympeeling lost de bovenste huidlagen van de opperhuid op milde wijze op en versnelt zo het natuurlijke exfoliatieproces, waardoor celvernieuwing wordt gestimuleerd, de huid elastischer en de huidstructuur fijner wordt, en verstopte poriën worden gereinigd.

Meer informatie over een enzym peeling lees je hier.

Boek jouw afspraak online

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.