Laserontharen van het lichaam
Wil je af van ongewenste haargroei op jouw lichaam? Laat je dan behandelen door één van de ervaren huidtherapeuten van Huidgericht.
- Wat is het?
- De behandeling
- Indicaties
Diode laserontharing is een methode die gebruik maakt van een diode bron om ongewenst haar te verwijderen. Deze procedure is populair vanwege zijn effectiviteit.
Principe van diode laser: Diode lasers zenden geconcentreerd licht uit dat wordt geabsorbeerd door het pigment (melanine) in de haarzakjes. De energie van het laserlicht wordt omgezet in warmte, waardoor de haarzakjes beschadigd raken. Door de behandeling met de juiste frequente te herhalen zal het haarzakje dermate vernietigd worden, dat er geen nieuwe haar meer ontwikkeld kan worden.
Selectieve fotothermolyse: De diode laser is ontworpen om zich specifiek op melanine te richten, wat helpt bij het minimaliseren van schade aan omliggende huidweefsels. Dit is belangrijk voor de veiligheid en effectiviteit van de behandeling.
- Voorbereiding:
Voorafgaand aan de behandeling moet het te behandelen gebied worden geschoren. Na de behandeling kan er wat roodheid of lichte zwelling optreden, maar dit verdwijnt meestal binnen enkele uren tot dagen. Het is belangrijk om blootstelling aan direct zonlicht te vermijden en zonnebrandcrème te gebruiken om de huid te beschermen. - Oogbescherming: Zowel de patiënt als de behandelaar dragen een beschermende bril om de ogen te beschermen tegen de laserstralen. De bescherming van de ogen is bij Huidgericht verplicht.
- Tijdens de behandeling kunnen sommige mensen milde ongemakken ervaren, zoals warmte of prikkelingen. Huidgericht werkt met de LightSheer diode laser, deze is uitgerust met koelingstechnologieën om deze ongemakken zoveel mogelijk te verminderen.
Interval: 6-8 weken, afhankelijk van het te behandelen gebied. Na een aantal behandelingen wordt het interval verlengd.
Behandelkop: Als het behandelde gebied het toe laat wordt er gewerkt met 2 verschillende koppen tijdens de behandelkuur.
De verschillende handstukken zorgen ervoor dat we zowel kleine als grote oppervlakten en dikke en dunne haren efficient kunnen behandelen.
- Het HS handstuk heeft een grote spotsize (22 x 35 millimeter), waardoor grotere oppervlakten sneller behandeld kunnen worden. Het handstuk werkt met vacuüm. Het zuigt de huid op waardoor de pijnprikkel wordt beïnvloed en het gevoel van de laserpuls minder als een ‘afgeschoten elastiekje’ wordt ervaren. De behandeling wordt hierdoor over het algemeen ervaren als minder pijnlijk. Wanneer er met deze kop wordt gewerkt, maken we geen gebruik van een tussenstof. Dit handstuk wordt vaak ingezet bij de eerste paar behandelingen op het lichaam.
- Het ET handstuk heeft een kleine spotsize (9 x 9 millimeter), waardoor dit zeer geschikt is voor het behandelen van kleine oppervlakten en er zeer nauwkeurig gewerkt kan worden. Het beschikt over een chilltip die zorgt voor een direct koeling op de huid. Wanneer er met deze kop wordt gewerkt, maken we gebruik van gel als tussenstof. Dit handstuk wordt vaak ingezet bij de laatste paar behandelingen op het lichaam, bij dunne haartjes of bij plekken waar het HS handstuk geen vacuüm kan pakken.
Er zijn diverse huidaandoeningen waarbij er ongewenste donkere haargroei ontstaat op het gelaat. Denk aan overbeharing door hirsutisme, hypertrichose, overbeharing door PCOS of pseudofolliculitus.
- Veel gestelde vragen
- Tijdens de kuur mogen de haartjes absoluut niet meer geëpileerd of gewaxt worden.
- Voorafgaand aan de behandeling moet het te behandelen gebied worden geschoren.
- 4 Weken voor en na de behandeling de zon vermijden.
Gebruik je medicatie? Geef deze dan door aan de huidtherapeut. Sommige medicamenten zijn lichtgevoelig wat risico's kan hebben op de huid i.c.m. laser ontharen.
- Wanneer je start met laserontharen is het belangrijk om te weten dat er meerdere behandelingen nodig zijn. Dit heeft onder andere te maken met de haargroei fasen.
Haar groeit in verschillende fasen; de groeifase, overgangsfase en rustfase. De laserbehandeling is het meest effectief tijdens de actieve groeifase, omdat de haarfollikels dan het meeste melanine bevatten.
Omdat niet alle haarzakjes tegelijkertijd in dezelfde groeifase zijn, zijn meerdere sessies nodig om alle actieve haarfollikels te beschadigen. - Tevens is het erg belangrijk dat de haartjes voldoende melanine (pigment) bevatten zodat de haar voldoende beschadigd kan worden. Laseren van lichte haren is helaas niet effectief.
- Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan laseren wij niet. Dit uit veiligheid voor het kindje en voor de verhoogde kans op hyperpigmentatie.
De mate van pijn tijdens een diode laserontharingsbehandeling kan variëren van persoon tot persoon en is afhankelijk van individuele gevoeligheid, het behandelde gebied en de instellingen van de laser.
Na de behandeling kan er sprake zijn van milde roodheid, zwelling of gevoeligheid, maar dit verdwijnt meestal binnen korte tijd.
Na een laserbehandeling voor ontharing is het belangrijk om bepaalde richtlijnen te volgen om de huid te beschermen, eventuele bijwerkingen te minimaliseren en de effectiviteit van de behandeling te bevorderen. Hier zijn enkele algemene adviezen voor na een laserbehandeling in het gezicht:
- Vermijd blootstelling aan de zon: Bescherm het behandelde gebied tegen direct zonlicht gedurende ten minste vier weken voor en na de behandeling. Gebruik zonnebrandcrème met een hoge SPF (tenminste factor 30) om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.
- Vermijd hete baden en douches: Gedurende de eerste 48 uur na de behandeling is het raadzaam om geen hete baden of douches te nemen. Gebruik lauwwarm water om de behandelde huid te reinigen.
- Vermijd intensief sporten: Gedurende de eerste 48 uur na de behandeling is het raadzaam niet intensief te sporten. Vermijd warmte in de huid.
- Vermijd strakke kleding: Draag losse, comfortabele kleding om wrijving op het behandelde gebied te voorkomen. Vermijd strakke kleding die de huid kan irriteren.
De resultaten van laserontharing met een diode-laser variëren van persoon tot persoon en zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder huidtype, haarkleur, behandelde zone en individuele reacties op de behandeling. Hier zijn enkele algemene punten met betrekking tot de resultaten van laserontharing met een diode-laser:
- Haarvermindering: Het belangrijkste doel van laserontharing met een diode-laser is het verminderen van haargroei. Gemiddeld hebben klanten van Huidgericht 8 behandelingen nodig voor het gewenste effect.
- Permanente haarreductie: Hoewel "permanent" niet betekent dat alle haren voor altijd zullen verdwijnen, streven diode-laserbehandelingen naar langdurige resultaten. Vaak blijft de haargroei na de behandeling langdurig verminderd.
- Meerder sessies: Omdat laserontharing het meest effectief is tijdens de actieve groeifase van het haar, zijn meerdere behandelsessies nodig om alle haarfollikels in deze fase te bereiken. De behandelfrequentie bij laserontharen in het gezicht start met 1 x per 4 weken. Afhankelijk van het resultaat wordt de frequentie later in de kuur afgebouwd tot volledige reductie is gerealiseerd.
- Huid- en haarkleur: Diode-laserontharing is over het algemeen het meest effectief bij mensen met een lichte huid met donker haar. Het contrast tussen de huid en het haar maakt het gemakkelijker voor de laser om het pigment in de haarfollikels te richten.
- Individuele resultaten: Sommige klanten zien snellere en betere resultaten dan anderen. Genetica, hormonale factoren en andere individuele variabelen kunnen de uitkomst beïnvloeden.
- Advies voor onderhoud sessies: Huidgericht adviseert om periodiek onderhoud te plannen om eventuele nieuwe haargroei te behandelen. De frequentie van onderhoudssessies kan variëren en is afhankelijk van het individu.
Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en te begrijpen dat laserontharing geen absolute garantie biedt voor volledige haarverwijdering. Het kan echter wel aanzienlijke voordelen bieden door haargroei op de behandelde gebieden te verminderen en het ongemak van regelmatig scheren of harsen te verminderen.
Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.
Vergoeding
Laseren op het lichaam wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Boek jouw afspraak online
Vragen voor de huidtherapeut?
Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.