M22 - Intense Pulsed Light

  • Wat is het?
  • De behandeling
  • Indicaties

Huidgericht werkt met de Stellar M22™ IPL. IPL staat voor Intense Pulsed Light. Een IPL werkt met verschillende filters waarmee de nanometers tussen 400nm t/m 1200nm (afhankelijk van gewenste indicatie) worden gekozen. Deze filters zorgen ervoor dat het licht van de IPL de juiste nanometers doorlaat om gewenst doelwit te kunnen bereiken. Hierdoor is de Stellar M22™ IPL inzetbaar voor meerdere indicaties zoals roodheid en pigmentatie.

Wanneer de huidtherapeut een puls geeft met de IPL 
geeft deze energie af aan de pigmenten of vaten in de huid, die hierdoor worden opgewarmd. Door de opwarming van de pigmentcellen treedt er schade op en sterven de cellen af. De vaatwanden worden door de warmte beschadigd, waardoor de vaatjes samentrekken en het lichaam de verschrompelde vaatjes netjes opruimt.

De IPL kan ook worden ingezet bij acne voor het doden van een Propionibacterium Acnes bacterie. De P. Acnes bacterie is een huidbacterie die bij een teveel aan talg zich snel vermenigvuldigt waardoor er ontstekingen ontstaan. Door de IPL-behandeling worden niet alleen de bacteriën vernietigd, maar ook wordt de talgproductie gereduceerd. Hierdoor krimpen de talgklieren en raken ze minder snel verstopt.

Afhankelijk van de behandel oppervlakte en -indicatie zal de huid geheel of gedeeltelijk gereinigd. Na de reiniging zal de huidtherapeut, indien noodzakelijk, het behandelgebied aftekenen. Op de te behandelen huid wordt een gel aangebracht en je krijgt een beschermende bril. De light-guide van de IPL wordt op de huid gezet en de flits wordt gezet. Ondanks de beschermingsbril zal je de lichtflits mogelijk nog in zicht ervaren en je voelt hem als een elastiekje dat tegen de huid tikt. Wanneer het gewenste gebied is behandeld zal de huidtherapeut, indien gewenst, de huid koelen.

De IPL is inzetbaar voor meerdere indicaties door het gebruikt van filters namelijk voor vasculaire-, pigmentaandoeningen, haar- en acnereductie.

Indicaties zijn:
- Roodheid in de huid zoals rosacea, couperose, diffuse roodheid, spider naevi en kersenangiomen.
- Pigmentatie zoals ouderdomsvlekken en zonneschade
- Acne met een actieve P.acnes bacterie.

  • Veel gestelde vragen
  • Voor alle indicaties geldt dat de huid niet in de zon mag zijn geweest gedurende 6 weken voor de behandeling. Dit geldt ook voor zonnebank en zelfbruinende crèmes om pigmentverschuivingen te voorkomen. Indien de huid toch zongebruind is zal er niet behandeld worden. Tevens dient er dagelijks een zonnebrandcrème gesmeerd te worden.
  • Afhankelijk van de indicatie is het belangrijk de huid voor te bereiden op de IPL-behandeling. Indien de indicatie roodheid is, is het belangrijk dat de huid in goede conditie is. Dit kan door juiste thuisproducten die jouw huid niet irriteren. Vanaf een middel gebied adviseren we 2 weken voorafgaand aan de behandeling een Hydrafacial voor optimale hydratatie van de huid. Wanneer de indicatie pigmentproblematiek is adviseren we naast de zonnebrandcrème producten met glycolzuur en tranexaminezuur.

Voorafgaand aan de behandeling is naast juiste skincare van zonnebrandcrème en verzorgende producten belangrijk jezelf te houden aan enkele leefregels. Indien je komt voor het behandelen van roodheid, plan geen drukke agenda voorafgaand aan de behandeling zodat de huid in rust is. Vermijd stress op het werk of thuis, intensief sporten, pittig eten en alles wat de roodheid kan activeren.

De behandeling met de IPL wordt niet als prettig ervaren, met name vanaf een midden groot behandelgebied. De huidtherapeut zal jou echter altijd op je gemak stellen zodat je de behandeling goed kan doorstaan.

Na de behandeling ziet de huid rood door de hoeveelheid warmte die in de huid is aangebracht. Afhankelijk van het te behandelen gebied is er ook kans op zwelling. Waarbij geldt hoe meer er is behandeld, hoe groter de kans op zwelling. Hou hier rekening mee in jouwprivé-leven.

Huidreacties na de behandeling

  • Erytheem: Roodheid
  • Epidermolyse: Grijs-witte verkleuring van de huid. Dit trekt vaak snel weg
  • Exfoliatie: Bovenste huidlaag laat los (schilferen of meerdere keren totaal vervellen)
  • Hyperpigmentatie: Pigmenten kunnen tijdelijk donkerder worden om daarna te verminderen

Na de behandeling mag je, indien gewenst, de huid koelen met een coldpack uit de koelkast. Gedurende 4 weken na de behandeling bescherm je jouw huid met zonnebrandcrème. Waarbij het advies is deze te blijven gebruiken nadat de 4 weken voorbij zijn. Daarnaast adviseert Huidgericht thuisproducten. Bij het behandelen van roodheid kies je voor milde producten en verzorgende crèmes. Wanneer de indicatie pigmentproblematiek is adviseren we naast de zonnebrandcrème producten met glycolzuur en tranexaminezuur.

Vaak is na één consult al een afname te zien van roodheid of pigment. Echter voor optimaal resultaat adviseert Huidgericht 3 behandelingen met een interval van 4 tot 6 weken. Eventueel kan de huidtherapeut u uitnodigen voor een tussenevaluatie met behulp van een huidanalyse in de Observ 520x.

Het uiteindelijke resultaat van de chemische peeling heeft tijd nodig en zal niet gelijk na één behandeling zichtbaar zijn. Het resultaat verschilt bovendien per persoon. Het te verwachten resultaat wordt uitgebreid besproken tijdens het intakegesprek. De huidtherapeut zal een realistisch beeld geven. Om het resultaat van de behandelingen (zuivere en frisse huid) te behouden is het belangrijk om thuis aan de slag te gaan met producten.

Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.

Vergoeding
Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Soms kunnen behandelingen met IPL geheel  of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. IPL valt onder het kopje huidtherapie / camouflagetherapie. Vraag jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Huidproblemen

Team Member
Lentigo (zonschade)

Een kleurafwijking kan veroorzaakt worden door pigment. Een toename van pigment (melanine) leidt tot een donkere plek ten opzichte van de overige huid (hyperpigmentatie). De nummer één oorzaak is blootstelling aan UV-straling.
Meer informatie over lentigo lees je hier.

Team Member
Couperose

Couperose bestaat uit rode gesprongen bloedvaatjes die vaak op de wangen en neus te zien zijn. Het kan een enkel vaatje zijn, maar ook een samenvloeiend netwerk van verschillende vaatjes bij elkaar. Het is een onschuldig verschijnsel maar kan vaak als cosmetisch storend ervaren worden. Mensen met een licht huidtype hebben meer kans op het krijgen van deze vaatjes (teleangiëctastieën). Vaak ben je niet de enige in je familie want het is erfelijk belast.
Meer informatie over couperose lees je hier.

Team Member
Acne

Acne is een van de meest voorkomende aandoeningen. Tussen de twaalf en vierentwintig jaar heeft 85% van de jeugd last van (jeugd)puistjes. Het komt het meeste voor op het gezicht maar ook kan het zich laten zien op schouders, rug en borst. Acne is niet alleen een cosmetisch probleem maar kan ook erg pijnlijk zijn. 

Meer informatie over acne lees je hier.

Team Member
Rosacea

Rosacea is een andere veelvoorkomende huidaandoening wat vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Hierbij gaat het om een chronische ontsteking dat zich uit in rode verkleuringen van met name de wangen en de neus. Er kunnen ook puistjes bij de gesprongen bloedvaatjes (couperose) voorkomen. Vaak is de huid erg gevoelig, branderig en snel last van rood worden (flushing).
Meer informatie over rosacea vind je hier.

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.