In mei waren huidtherapeuten Ilona en Simone bij het tweedaags Varodem fabrieksuitje. In deze blog deelt Simone haar bevindingen en ervaring met jullie.
Varodem is een leverancier van therapeutisch elastische kousen (tek), in de volksmond ook wel steunkousen genoemd. Als huidtherapeut meet ik bij patiënten steunkousen aan en zorg ik dat zij de juiste kous krijgen. Maar voordat zij de juiste kous krijgen gaat er een heel proces aan vooraf. Dit proces heb ik van begin tot eind mogen zien tijdens het fabrieksuitje van Varodem. Erg indrukwekkend, leerzaam en interessant!
Dag één begon met de kennismaking van andere specialisten op het gebied van compressietherapie en therapeutisch elastische kousen zoals fysiotherapeuten, bandagisten en andere huidtherapeuten.
Daarnaast stond deze dag in het teken van educatie. Na de kennismaking begonnen we met verschillende lezingen die werden gegeven door specialisten op het gebied van compressietherapie en therapeutisch elastische kousen. Deze lezingen gaven een uitgebreide inkijk in de wereld van therapeutisch elastische kousen. Er werd informatie gegeven over de opstart van Varodem, de verzekeringen, medische aandoeningen, complicaties, compressiemogelijkheden en verschillende soorten tek van Varodem. De lezingen vond ik erg interessant en daarnaast konden we als zorgprofessionals met elkaar in gesprek over de mogelijkheden op het gebied van compressietherapie en de behandelmethoden hiervan. Dit vond ik leerzaam omdat je zo ook hoort hoe andere zorgverleners het doen.
De tweede dag stond in het teken van de praktijk. We bezochten de Varodem fabriek in België om met eigen ogen te zien hoe deze therapeutisch elastische kousen geproduceerd worden. Er zijn twee soorten brei werken van therapeutisch elastische kousen namelijk rondbrei en vlakbrei kousen. Bij een rondbrei kous wordt in een cirkelvormig breiwerk vervaardigd, wat zorgt voor een naadloos product. Een vlakbrei kous wordt plat gebreid en vervolgens aan de achterkant genaaid om een cilinder te vormen, hierdoor zit er een naad aan de achterkant van de kous. De fabriek in België produceert alleen de vlakbrei kousen.
Bij aankomst in de fabriek werden we verwelkomt door een vriendelijk team dat ons meenam voor een uitgebreide rondleiding waar alle stappen duidelijk uitgelegd werden. Ik vond het erg indrukwekkend om te zien hoeveel stappen eraan voorafgaan voordat een therapeutisch elastische kous bij de consument terecht komt. Het begint natuurlijk bij het binnenkomen van een order, dan vindt er een controle plaats; is alles compleet? Daarna wordt de administratie doorgelopen en worden de maten omgezet naar een breipatroon. Vervolgens vindt het breiproces plaats door de machine en daarna worden de afwerkingen van de kousen gedaan zoals een naad, boord en teenstuk. Dan wordt er nog een dubbel check gedaan, klopt alles? Als alles in orde is worden de kousen gereed gemaakt voor verzending. Zo zie je maar een kous komt niet zomaar in het doosje terecht. Ik vond het erg inspirerend om mee te mogen maken.
Wat me ook is bijgebleven is dat er veel mensen al jarenlang werkzaam zijn in de fabriek, sommige al wel 40 jaar! Na de rondleiding en het zien van het productieproces gingen we weer richting Nederland. Ik neem iniedergeval alle inzichten, kennis en enthousiasme over therapeutisch elastische kousen mee naar de beroepspraktijk.
Het was een leerzame reis die ik niet snel zal vergeten. Bedankt Varodem voor deze ervaring.
Vragen voor de huidtherapeut?
Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.