Huidproblemen
Voor verschillende huidproblemen kan je terecht bij de huidtherapeut.
Acne is een van de meest voorkomende aandoeningen. Tussen de twaalf en vierentwintig jaar heeft 85% van de jeugd last van (jeugd)puistjes. Het komt het meeste voor op het gezicht maar ook kan het zich laten zien op schouders, rug en borst. Acne is niet alleen een cosmetisch probleem maar kan ook erg pijnlijk zijn.
Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit doordat de huid onder invloed van hormonen verandert. Talgklieren worden groter en gaan meer en dikker talg produceren waardoor poriën (de uitgang van een talgklier) verstopt raken. De bacteriën die zich bevinden in een talgklier kunnen vervolgens een ontsteking veroorzaken; een puist (pustel).
Acne-littekens zijn restverschijnselen van acne. Het ontstaat na een beschadiging van de huid. Alle vormen van acne kunnen aanleiding geven tot acne-littekens maar met name zien we dit na diepere ontstekingen. Ook onbehandelde acne of niet goed behandelde acne, zoals het zelf uitknijpen van mee-eters, kunnen blijvende littekens geven. Doordat de talgklieren ontstoken raken, kunnen deze schade aanbrengen en kan het reliëf van de huid veranderen met putjes of kleurverschil in de huid ontstaan.
Couperose bestaat uit rode gesprongen bloedvaatjes die vaak op de wangen en neus te zien zijn. Het kan een enkel vaatje zijn, maar ook een samenvloeiend netwerk van verschillende vaatjes bij elkaar. Het is een onschuldig verschijnsel maar kan vaak als cosmetisch storend ervaren worden. Mensen met een licht huidtype hebben meer kans op het krijgen van deze vaatjes (teleangiëctastieën). Vaak ben je niet de enige in je familie want het is erfelijk belast.
Couperose ontstaat vaak op latere leeftijd omdat de kwaliteit van onze vaten dan verminderd waardoor de aders verwijden. Daarnaast wordt de huid gedurende het ouder worden waardoor de adertjes ook meer zichtbaar worden. Een extra trigger voor het ontwikkelen van couperose is een overmatige zonblootstelling (in de jongere jaren)· en langdurig gebruik van hormoonzalven.
Fibromen, ook wel bekend als steelwratjes, zijn goedaardige onschuldige, huidkleurige huidflapjes. Ze komen het meest voor in de hals of in plooien zoals onder de borsten, oksels of in de liezen. Het is niet helemaal duidelijk hoe deze wratjes ontstaan. Er is wel bewezen dat er een relatie is met wrijving. Je kunt hierbij denken aan wrijving door een ketting, kraag, of bh-rand.
Tijdens het ouder worden verandert de structuur van de huid. Hierdoor ontstaat huidverslapping en wordt de huid dunner en kwetsbaarder. Dit verouderingsproces start rond het twintigste levensjaar en wordt zichtbaar tussen de dertig en veertigste jaar. De mate waarin de huidveroudering toetreedt is afhankelijk van erfelijke en externe factoren.
Kersenangiomen (cherry angioma’s), ook wel bekend als kersenwratjes, zijn goedaardige onschuldige huidwratjes. Het is een plaatselijke toename van hele kleine maar sterk verwijde vaatjes in de huid en een gevolg van huidveroudering wegens de kwaliteitsvermindering van onze vaten.
De wratjes zijn kleine fel rode, paarsachtig puntjes die als een bolling op de huid liggen. Op tienerleeftijd kunnen deze plekjes al ontstaan en vanaf de leeftijd van 60 jaar worden het er vaak meer.
Een kleurafwijking kan veroorzaakt worden door pigment. Een toename van pigment (melanine) leidt tot een donkere plek ten opzichte van de overige huid (hyperpigmentatie). De nummer één oorzaak is blootstelling aan UV-straling. Daarentegen leidt een (plaatselijke) vermindering van pigment tot een lichtere plek ten opzichte van de overige huid (hypopigmentatie).
Bij melasma is er sprake van een overproductie van melanine (pigment) dat zich uit in 1 of meerdere donkere plekken. Vaak is het zichtbaar op de bovenlip, jukbeenderen en/of voorhoofd, komt het op beide kanten van het gezicht voor en wordt het door zonlicht verergerd. De plaatselijke toename van pigment leidt tot een bruinere vlek ten opzichte van de overige huid (hyperpigmentatie). Dit ontstaat onder invloed van genetische factoren en/of hormoonveranderingen . Endogene hormonen stimuleren namelijk melanocyten (pigmentcellen) om meer pigment te produceren. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens of na de zwangerschap of na het wisselen van anticonceptie. Daarom kan melasma ook voorkomen bij vrouwen die niet zwanger zijn (geweest) en is het woord ‘zwangerschapsmasker’ dus niet altijd correct.
Meer informatie over melasma lees je hier.
Oedeem is een ongewenste ophoping van vocht. Deze ophoping kan zowel op kleine locaties voorkomen alsook verspreid zijn over grotere delen van het lichaam zoals voeten, enkels, benen, buik, armen en/of borsten. Door een verstoring, of beschadiging wordt vocht onvoldoende afgevoerd waardoor zwelling ontstaat. Dit kan een zwaar, vermoeid, stijf gevoel veroorzaken gecombineerd met pijn en tintelingen. Doordat de huid op spanning staat ontstaat er een drogere huid met jeuk. Bij onrustige benen wordt dit ‘restless legs’ genoemd.
Meer informatie over oedeem lees je hier.
Voor veel mannen en vrouwen is ongewenste haargroei een groot probleem. Dit kunnen witte, grijze, blonde, rode of zwarte haren zijn. Haren kunnen soms ongewenste aandacht trekken en daarmee gevoelens van schaamte en onzekerheid veroorzaken. Maar niet alleen cosmetisch kan het storend zijn, zeker ook medisch. Denk bijvoorbeeld aan ingegroeide haren en haarcystes (sinus pilonidalis).
Meer informatie over ongewenste haargroei lees je hier.
Rosacea is een andere veelvoorkomende huidaandoening wat vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Hierbij gaat het om een chronische ontsteking dat zich uit in rode verkleuringen van met name de wangen en de neus. Er kunnen ook puistjes bij de gesprongen bloedvaatjes (couperose) voorkomen. Vaak is de huid erg gevoelig, branderig en snel last van rood worden (flushing).
Een spider naevus is een veelvoorkomende en onschuldige vaataandoening van de huid. Het is een klein bloedvaatje wat gesprongen is. Het lijkt op een klein rood spinnetje, een centraal puntje met uitlopende vaatjes, vandaar de naam spider naevus. Ze kunnen op alle leeftijden voorkomen.
Vragen over een huidprobleem?
Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.