Behandelingen

Hoe zorg je voor schade door de zon?

Ik hou ontzettend van de zon. Zodra ik een vrij uurtje heb probeer ik even buiten te zijn en twee weken zomervakantie in Curacao is voor mij maximaal genieten. Helaas is de liefde voor de warmte van de zon, steeds meer zichtbaar.

Zoals al het goede in het leven, in dit geval een gelukkig gevoel en veel vitamine D, is er ook een keerzijde. Maar met wat zorg (en voorzorgsmaatregelen) kunnen we allemaal toch nog genieten van een paar zonnestralen, maar hoe weet je of je al te veel zon hebt gehad, of er schade is ontstaan en wat doe je eraan?

Schade door de zon is een overkoepelende term voor het effect dat langdurige blootstelling aan de zon heeft op de huid en omvat pigment- en vasculaire veranderingen, potentiële groei van kankerachtige laesies en een toegenomen dunner worden van de huid. Schade door de zon komt vaker voor bij een oudere huid, maar kan zich op elke leeftijd voordoen.

Zelfdiagnose
Voordat je met een huidanalyse begint, moet je jezelf afvragen of je vaak zonder bescherming in de zon bent geweest? Draag jij elke dag SPF? Hoe vaker jij bent blootgesteld aan UV-straling, hoe groter de kans dat jouw huid door de zon wordt beschadigd.

  • Schade door de zon kan zich in vele vormen voordoen en omdat UV-straling het collageengehalte aantast, is een van de tekenen van schade door de zon het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels en kan er ook meer huidverslapping zijn.
  • Kun je pigmentvlekken zien, zoals donkere vlekken en sproeten, of zelfs plekken waar de pigmentatie verloren is gegaan? UV-stralen verhogen de melanineproductie, wat kan leiden tot ongelijkmatige pigmentatie.
  • Zijn er meer kapotte haarvaatjes aanwezig, ben jij meer rood dan vroeger? Blootstelling aan de zon verzwakt de capillaire wanden, wat leidt tot spataderen van de kleinste haarvaatjes en diffuse roodheid.
  • Voelen: Kun je ruwe, schilferige plekken voelen die lang blijven zitten? Dit is keratose, een vorm van schade door de zon die zeer vaak voorkomt.

Wat kan ik zelf doen?
De eerste stap om de door de zon beschadigde huid te verbeteren, is het verder beperken van blootstelling aan UV-straling die de aandoening kan verergeren. Neem een (minerale) SPF op in jouw routine en probeer te voorkomen dat je jouw gezicht blootstelt wanneer de zon tussen 11.00 en 14.00 uur op zijn sterkst is.

Houd eventuele moedervlekken of pigmentvlekken in de gaten. De door zon beschadigde huid kan kanker veroorzaken. Als de huid van vorm of kleur verandert, kun je deze het beste door een arts laten controleren.

Hoe kunnen behandelingen helpen?
Bij het aanpakken van schade door de zon zijn behandelingen die een sterke weefselregeneratie creëren het beste.


Onze microneedling-behandeling, zorgt voor gecontroleerde schade aan de huid om het natuurlijke genezingsproces van de huid op gang te brengen, dat vervolgens zal leiden tot de productie van nieuw collageen en het hermodelleren van de bestaande vezels. Dit resulteert in een stevigere, dikkere huid en kan, dankzij de regenererende eigenschappen van deze technologieën, ook de verschijning van pigmentvlekken verminderen. Eventueel kun je ook de microneeling ook nog uitbreiden met een hoge dosis vitamine C of tranexamine om het aanwezige pigment op te ruimen. 

Chemische peelings helpen de textuur van de huid verder te verbeteren door een polijstend effect op het oppervlak te geven waardoor jouw huid weer een gezonde glans laat zien. Peelings balanceren ook de pigmentproductie, zodat ze een gelijkmatigere huidtint creëren. Let op, deze behandeling mag niet in de zomer en boek je dus in het najaar. Kan je niet wachten? Kies dan alvast voor een papaja peeling. Een goede voorbereiding voor de echte chemische peelings.

Als jouw schade door de zon zichtbaar wordt in ouderdomsvlekken, ook wel lentigo’s genoemd, kies dan voor een plaatselijke of fullface IPL behandeling. Het licht van de ipl richt zich op het teveel aan pigment en zal dit vernietigen terwijl het omliggende weefsel intact blijft.

Welke producten ondersteunen verbetering?
Het belangrijkste product dat je in jouw routine moet introduceren, als je dat nog niet hebt gedaan, is een SPF. Kies er een waar je van houdt en die je elke dag wilt aanbrengen! Zelf vind ik een dagcrème met SPF fijn, zeker om het gehele jaar door te gebruiken. Mijn favoriet is de Advanced Day Ultimate Protect van Medik8. Voeg antioxidanten toe om jouw huid verder te beschermen. Deze  vernietigen de vrije radicalen die celbeschadiging kunnen veroorzaken. Omdat ik veel pigment opbouw in de zomer kies ik nu voor de Tri Vita van Dermaceutic.

Hydrateer je huid intensief en wees niet bang om rijkere vochtinbrengende serums (Hydr8 van Medik8) en crèmes te gebruiken om de hydratatie echt vast te houden. Kies eventueel aanvullend voor een lekker hydraterend masker (H.E.O. van Medik8) voor een uitgedroogde, door zonbeschadigde huid een extra handje te helpen terwijl je slaapt.

Om de huidtextuur en -tint aan te pakken, stimuleert een product op basis van vitamine A de productie van collageen en elastine en verhoogt het de celvernieuwing, waardoor de verschijning van pigmentatie wordt verminderd. Mijn absolute favoriet is de topper van Medik8, ik had hier nooit aan moeten beginnen maar kan nu niet meer zonder. De r-retinoate Intense. Dit vitamine A product werkt 8x sneller en 11x sterker dan gewone retinol. 

Nieuwsgierig? Kom eens langs bij de huidtherapeuten van Huidgericht en maak jouw hulpvraag bespreekbaar. Er zijn veel zoveel mogelijkheden, wij helpen jou hier graag bij. 

Liefs, Irene

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op. 

    Share