Hidradenitis supperativa

" Acne Inversa "

  • Wat is het?
  • Behandelingen

Hidradenitis suppuativa is een chronische huidaandoening die vooral voorkomt in oksels, liezen en billen. Er is sprake van terugkerende ontstekingen en abcessen in haarfollikels en zweetklieren.

Het zijn pijnlijke rode (onderhuidse) bulten die kunnen ontsteken en zweren. Dit kan leiden tot etter of pus, littekensvorming en/of zich ontwikkelen tot fistels. Dit zijn kanaaltjes die zich vormen tussen de abcessen. Het kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen en begint meestal in de pubertijd.

De exacte oorzaak van hidradenitis suppurativa is helaas niet bekend. Maar genetische factoren, hormonale veranderingen, overmatig zweten, overgewicht en roken kan een rol spelen bij het ontstaan van deze aandoening.

Behandelmogelijkheden bij hidradenitis supperativa zijn:

  • Veel gestelde vragen

Omdat hidradenitis supperativa een chronische aandoening is, kan het niet volledig worden genezen. Maar er zijn wel verschillende mogelijkheden om symptomen te verlichten en te werken aan preventie. Te denken aan: huidverzorging, definitief ontharen, medicatie en chirurgie.

In de praktijk zien en horen wij terug dat definitief ontharen heel goed werkt voor het verlichten van de klachten. Doordat het laseren de haren minder stug maakt, vermindert het het aantal ingegroeide haren en de irritatie op de huid. Hierdoor jeukt het minder, zijn er minder ontstekingen en ziet de huid er cosmetisch rustiger uit. Dit wordt vaak al gemerkt na ongeveer 3 behandelingen. 

Haren groeien in verschillende haargroeifases. Alleen het haar wat zich in de actieve groeifase bevindt zullen effectief beschadigd worden tijdens de behandeling. Haren groeien echter nooit tegelijk in deze actieve groeifase. Na elke behandeling start de cyclus met haargroeifases opnieuw. Daarnaast is ons lichaam zo ingesteld dat deze zich wilt herstellen. Daarom is het belangrijk om beschadiging op beschadiging te geven. Net zo lang totdat de beschadiging zodanig is, dat deze niet meer hersteld kan worden en er geen nieuwe haar meer kan ontstaan. Om deze redenen dienen er altijd meerdere behandelingen in kuurvorm uitgevoerd te worden, gemiddeld zijn dit 8 behandelingen. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot soms jaren. 

Bij hidradenitis suppurativa kan het langer duren voordat de kuur klaar is door de kenmerken die horen bij deze aandoening. Denk aan de diepere ontstekingen die aanwezig zullen zijn gedurende de kuur. Hierdoor kunnen bepaalde plekken niet altijd effectief behandeld worden om verspreiding van de ontsteking te komen of door medicatie die worden voorgeschreven voor de ontstekingen. Tevens kan de (extra) gevoeligheid van de huid ervoor zorgen dat de behandeling als pijnlijk wordt ervaren want gevolgen heeft op de instelling tijdens de behandeling.

Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.

Vergoeding:
Laseren op het lichaam wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

List Content

Huidproblemen

Team Member
Laser ontharen

Huidgericht werkt sinds 2017 met de LightSheer Diode laser 810nm. Bij laserontharing absorbeert het pigment in het haarzakje het laserlicht wat wordt omgezet in warmte, hierdoor beschadigt het haarzakje. Door herhaling van de behandeling wordt het haarzakje zodanig beschadigd dat er op den duur geen haargroei meer mogelijk is. Voor het gewenste effect van laser bontharen heb je meerdere behandelingen nodig doordat haren groeien in verschillende haargroeifases. Enkel het haar wat in de actieve groeifase zit bevat pigment en heeft voldoende bloedtoevoer om het laserlicht volledig te absorberen. Enkel deze haarzakjes zullen effectief worden vernietigd tijdens de behandeling. Maar helaas groeien niet alle haren tegelijk in deze actieve groeifase. Na elke behandeling start de cyclus van haargroei opnieuw. Om deze reden zijn er altijd meerdere behandelingen nodig, met een interval van 4 tot 8 weken.

Meer informatie over laser ontharen lees je hier.

Team Member
IPL (M22)

Huidgericht werkt met de Stellar M22™ IPL. IPL staat voor Intense Pulsed Light. Een IPL werkt met verschillende filters waarmee de nanometers tussen 400nm t/m 1200nm (afhankelijk van gewenste indicatie) worden gekozen. Deze filters zorgen ervoor dat het licht van de IPL de juiste nanometers doorlaat om gewenst doelwit te kunnen bereiken. Hierdoor is de Stellar M22™ IPL inzetbaar voor meerdere indicaties zoals roodheid en pigmentatie.

Meer informatie over IPL behandelingen lees je hier.

Team Member
Enzym peeling

Fruitenzymen verteren dode huidcellen en leggen jongere huidlagen bloot op een milde, voor de huid een niet irriterende manier. Hun natuurlijke werkingsmechanisme is heel anders dan dat van AHA’s (alfahydroxyzuren). Een enzympeeling lost de bovenste huidlagen van de opperhuid op milde wijze op en versnelt zo het natuurlijke exfoliatieproces, waardoor celvernieuwing wordt gestimuleerd, de huid elastischer en de huidstructuur fijner wordt, en verstopte poriën worden gereinigd.

Meer informatie over een enzym peeling lees je hier.

Team Member
Hydrafacial

HydraFacial® is een non-invasieve behandeling die bestaat uit 3 verschillende stappen die noodzakelijk zijn om de huid te gaan verbeteren en gezond te houden. Het is een combinatie van hydradermabrasie, een peeling, uitzuiveren van de poriën en het insluizen van een booster voor de huid. De behandeling voelt aan als een “vochtige stofzuiger” die over de huid gaat. Hydrafacial® is een diepe verzorging, maar toch is er slechts een kleine kans op irritatie, waardoor deze behandeling voor bijna elk huidtype kan!

Meer informatie over de Hydrafacial® behandeling lees je hier. 

Boek jouw afspraak online

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.