Dieptereiniging Acne
- Wat is het?
- De behandeling
- Indicaties
Wanneer er sprake is van acne ligt het accent van een behandeling bij de huidtherapeut op het manueel reinigen van de huid. Hierbij worden blackheads, whiteheads (mee-eters) en pustels verwijderd met behulp van een dun, klein naaldje. Het doel van de dieptereiniging is om ontstekingen te verminderen en littekenvorming te voorkomen.
Voorafgaand aan de dieptereiniging wordt de huid oppervlakkig gereinigd met een cleanser en toner op basis van huidtype. Nadien zal de huidtherapeut starten met de dieptereiniging waarbij alle talglaesies worden verwijderd. Indien nodig wordt hierbij gebruikt gemaakt van een dunne naald om de huid te openen waardoor de talg naar buiten kan. Hierdoor raakt de huid zo min mogelijk beschadigd. Afhankelijk van de ernst van de acne wordt er een behandeling van 30 minuten of 45 minuten uitgevoerd. Bij een 30 minuten behandeling wordt de behandeling afgesloten met een serum en verzorgende crème. Bij een 45 minuten behandeling wordt de behandeling afgesloten met een masker, serum en verzorgende crème. In sommige gevallen zal de huidtherapeut het masker na de behandeling laten zitten met als doel de huid zoveel mogelijk te laten herstellen na de dieptereiniging. Dit masker kan je thuis na 60 minuten van de huid verwijderen. Vervolgens pas je jouw eigen skincare toe.
Deze behandeling kies je wanneer je last hebt van een onzuivere huid. Er is sprake van black- en/of whiteheads, pustels en papels.
- Veel gestelde vragen
Voor deze behandeling is geen specifieke voorbereiding noodzakelijk.
Houd rekening met hersteltijd na de behandeling. Plan geen belangrijke taken of afspraken na een dieptereiniging.
Afhankelijk van de ernst en de hoeveelheid van de acne kan een dieptereiniging erg gevoelig of pijnlijk zijn. Het verwijderen van enkele blackheads en whiteheads is vaak goed te doen kwa pijn en kan gevoelig zijn. Het wordt als een drukkend gevoel ervaren. Daarentegen kan het verwijderen van een ontsteking wel pijnlijk aanvoelen. Gelukkig is de pijn enkel tijdens het verwijderen van de ontsteking. Nadien neemt de pijn direct af.
Na de behandeling zal de huid wat rood zijn en mogelijk gezwollen. Gedurende de dag zal dit afnemen. Afhankelijk van de ernst van de acne kan je een volgende dag ook nog rode plekjes zien.
- Ben trouw in het gebruik van skincare producten tegen acne. De huidtherapeut zal je adviseren wat betreft het reinigen en verzorgen van je huid om jouw huidconditie te verbeteren. Een goede huidverzorging en het gebruik van de juiste producten heeft grote invloed op het verminderen van acne.
- Acne behandelingen enkel bij de huidtherapeut zullen onvoldoende effect hebben. Het is belangrijk dat je thuis dagelijks jouw huidverzorging toepast.
- Reinig de huid niet met heet water, zeep of veel alcohol. Dit droogt de huid uit, waardoor er als huidreactie juist meer talg wordt aangemaakt.
- Wanneer je de acne wil camoufleren met make-up gebruik hiervoor een medische camouflage zoals de minerale producten van jane iredale.
- Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne.
- Verwissel je kussensloop regelmatig, zodat jouw gezicht op een schone ondergrond ligt.
- Knijp de puistjes zelf niet uit. Dit kan leiden tot ontstekingen en littekenvorming. Daarnaast ontstaan er hierdoor korstjes en vlekjes die vaak meer opvallen dan de acne zelf.
Naarmate het aantal behandelingen vordert, zal je het eerste resultaat zien. Na een dieptereiniging is het resultaat vrij snel te zien. Voor de behandeling van acnelittekens zijn meerdere behandelingen nodig om een duidelijk resultaat te zien.
Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.
Vergoeding
Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Afhankelijk van de indicatie kunnen acne behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. Acne behandelingen vallen onder het kopje huidtherapie / acnetherapie / huidbehandelingen. Vraag jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.
Huidproblemen
Acne is een van de meest voorkomende aandoeningen. Tussen de twaalf en vierentwintig jaar heeft 85% van de jeugd last van (jeugd)puistjes. Het komt het meeste voor op het gezicht maar ook kan het zich laten zien op schouders, rug en borst. Acne is niet alleen een cosmetisch probleem maar kan ook erg pijnlijk zijn.
Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit doordat de huid onder invloed van hormonen verandert. Talgklieren worden groter en gaan meer en dikker talg produceren waardoor poriën (de uitgang van een talgklier) verstopt raken. De bacteriën die zich bevinden in een talgklier kunnen vervolgens een ontsteking veroorzaken; een puist (pustel).
Meer informatie over acne vind je hier.
Acne-littekens zijn restverschijnselen van acne. Het ontstaat na een beschadiging van de huid. Alle vormen van acne kunnen aanleiding geven tot acne-littekens maar met name zien we dit na diepere ontstekingen. Ook onbehandelde acne of niet goed behandelde acne, zoals het zelf uitknijpen van mee-eters, kunnen blijvende littekens geven. Doordat de talgklieren ontstoken raken, kunnen deze schade aanbrengen en kan het reliëf van de huid veranderen met putjes of kleurverschil in de huid ontstaan.
Couperose bestaat uit rode gesprongen bloedvaatjes die vaak op de wangen en neus te zien zijn. Het kan een enkel vaatje zijn, maar ook een samenvloeiend netwerk van verschillende vaatjes bij elkaar. Het is een onschuldig verschijnsel maar kan vaak als cosmetisch storend ervaren worden. Mensen met een licht huidtype hebben meer kans op het krijgen van deze vaatjes (teleangiëctastieën). Vaak ben je niet de enige in je familie want het is erfelijk belast.
Fibromen, ook wel bekend als steelwratjes, zijn goedaardige onschuldige, huidkleurige huidflapjes. Ze komen het meest voor in de hals of in plooien zoals onder de borsten, oksels of in de liezen. Het is niet helemaal duidelijk hoe deze wratjes ontstaan. Er is wel bewezen dat er een relatie is met wrijving. Je kunt hierbij denken aan wrijving door een ketting, kraag, of bh-rand.
Boek jouw afspraak online
Vragen voor de huidtherapeut?
Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.