Acne vulgaris

" Jeugdpuistjes "

  • Wat is het?
  • Behandelingen

Acne vulgaris is een veelvoorkomende huidaandoening die zich op verschillende wijzen kan uiten. De huid kan vettig, glimmend of juist schilferig zijn. Vaak gaat acne gepaard met witte of zwarte mee-eters (comedonen), rode pukkels (papels), puisten (pustels), grove poriën en/of pijnlijke ontstekingen. Tevens kunnen er littekens ontstaan, wanneer acne niet of niet op de juiste wijze wordt behandeld. Het komt vaak voor bij pubers, adolescenten en jongvolwassenen, maar het kan op elke leeftijd voorkomen. De meest getroffen gebieden zijn het gezicht, de borst en de rug.

Oorzaak
De oorzaken van acne zijn divers en omvatten overmatige talgproductie, verstopte haarzakjes, bacteriële infecties, ontstekingsreacties en hormonale veranderingen. Genetica, stress, voeding en bepaalde medicijnen kunnen ook bijdragen aan het ontstaan of verergeren van acne.

Een standaardbehandeling voor acne bestaat er niet. De ernst van de aandoening, de klachten, maar ook de leeftijd en het geslacht bepalen welke acne- behandeling het best kan worden toegepast. Huidgericht biedt daarom meerdere behandelmogelijkheden die gericht zijn op het verbeteren van de huidconditie en het verminderen van acne-klachten. Deze behandelingen richten zich op het verminderen van talgproductie, het voorkomen van verstopte poriën en het verminderen van ontstekingen.

Reinigende behandelingen: Diepe reinigingsprocedures, zoals facials, kunnen helpen bij het verwijderen van onzuiverheden, overtollige talg en dode huidcellen.

Comedonenextractie: Handmatige verwijdering van mee-eters en puistjes door een huidtherapeut kan de druk op de huid verminderen en ontstekingen voorkomen.

Chemische peelings: Chemische peelings met bijvoorbeeld salicylzuur of glycolzuur kunnen de bovenste laag van de huid exfoliëren, waardoor verstopte poriën worden verminderd en de huidtextuur wordt verbeterd.

Microdermabrasie: Deze behandeling gebruikt een ruwe kop om de bovenste laag van de huid voorzichtig te exfoliëren, waardoor dode huidcellen worden verwijderd en verstopte poriën worden verminderd.

Licht- en lasertherapie: IPL therapie kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de huidtextuur. Lichttherapie, zoals blauw licht, kan bacteriën verminderen die betrokken zijn bij acne.

Huidverzorgingsadvies: Een huidtherapeut kan advies geven over geschikte huidverzorgingsproducten en routines, met de nadruk op niet-comedogene producten die de poriën niet verstoppen.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van huidtherapie kan variëren, en de keuze voor bepaalde behandelingen hangt af van de individuele behoeften en de ernst van de acne.

Huidtherapie kan in combinatie met medische behandelingen gegeven worden zoals voorgeschreven (acne)medicijnen.

  • Veel gestelde vragen

De verbetering van acne vulgaris vereist vaak een combinatie van verschillende benaderingen, waaronder huidtherapie, huidverzorging, gezonde leefstijl eventueel aangevuld met medische behandelingen.

Het resultaat van behandelingen bij acne vulgaris varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van de acne, de gekozen behandelingen, de consistentie van de behandeling en individuele reacties op evt. medicijnen en huidverzorgingsproducten. Hier zijn enkele resultaten die je kan ervaren na het volgen van behandelingen bij Huidgericht.

Vermindering van ontstekingen: Acnetherapie kan leiden tot een afname van ontstekingen, roodheid en zwelling van acne-laesies.

Minder puistjes en mee-eters: De frequentie en het aantal puistjes en mee-eters kunnen verminderen met de juiste behandeling.

Verbetering van de huidtextuur: Exfoliërende behandelingen kunnen de huidtextuur verbeteren door dode huidcellen te verwijderen en de poriën schoon te maken.

Minder littekenvorming: Effectieve behandeling kan helpen bij het voorkomen van littekenvorming, vooral als de acne tijdig en correct wordt behandeld.

Toename van zelfvertrouwen: Het verbeteren van de huidconditie kan leiden tot een toename van zelfvertrouwen en een positievere kijk op het uiterlijk.

Vermindering van post-inflammatoire hyperpigmentatie: Post-inflammatoire hyperpigmentatie (donkere vlekken na het genezen van een puistje) kan verminderen met geschikte behandelingen.

Voorkomen van nieuwe uitbraken: Door consistente therapie kunnen nieuwe acne-uitbraken worden voorkomen.

Het is echter belangrijk op te merken dat verbetering niet altijd onmiddellijk optreedt, en het kan enige tijd duren voordat zichtbare resultaten worden waargenomen. Het is ook mogelijk dat niet alle behandelingen bij iedereen even effectief zijn. In sommige gevallen kan een combinatie van behandelingen nodig zijn.

Het aantal behandelingen voor acne vulgaris varieert sterk en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van de acne, de gekozen behandelingen, de reactie van de huid op de therapie, en de individuele genetische en hormonale factoren. Afhankelijk van de ernst wordt er gestart met een interval van 3-4 weken tussen de behandelingen. Wenselijk is dit af te bouwen. 

Zelfs nadat de acne onder controle is gebracht, kan het nodig zijn om bepaalde behandelingen voort te zetten als onderhoud om nieuwe uitbraken te voorkomen.

 

Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.

Vergoeding:
Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Soms worden acnebehandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. Acne valt onder het kopje huidtherapie / acnetherapie / huidbehandelingen. Vraag jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Boek jouw afspraak online

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.