Acne littekens
- Wat is het?
- Verschillende soorten acne littekens
- Behandelingen
Acne-littekens zijn restverschijnselen van acne. Het ontstaat na een beschadiging van de huid. Alle vormen van acne kunnen aanleiding geven tot acne-littekens maar met name zien we dit na diepere ontstekingen. Ook onbehandelde acne of niet goed behandelde acne, zoals het zelf uitknijpen van mee-eters, kunnen blijvende littekens geven. Doordat de talgklieren ontstoken raken, kunnen deze schade aanbrengen en kan het reliëf van de huid veranderen met putjes of kleurverschil in de huid ontstaan.
In de praktijk zien we veel soorten acne-littekens. De verschillen bevinden zich in de diepte, grootte en de kleur. De littekens kunnen bijvoorbeeld een cosmetisch beeld geven van putjes in de huid (weefselverlies) of juist hobbels (‘wild-vlees’). In het begin heeft het litteken een rode gloed over zich heen die later lichter of donkerder kan worden dan je eigen huidteint.
Behandelmogelijkheden bij acne littekens:
- Veel gestelde vragen
Wanneer de plekjes, vlekjes ten gevolge van acne geen verhoging of verlaging geven van het huidoppervlak is er een grote kans dat de plekken na een aantal maanden vanzelf vervagen. Hiervoor heb je dus wel geduld nodig. Echter de diepere ‘putjes’ zullen zich niet meer herstellen met tijd.
De behandelingen om acne-littekens aan te pakken zijn gericht op het verwijderen van dode en ongezonde huidcellen en de aanmaak van nieuwe, gezonde cellen. Om dit proces in gang te zetten kan, afhankelijk van de gekozen behandeling, de huid een tijdje rood blijven, gaan vervellen, trekkerig aanvoelen en/of lichtelijke zwellen. Dit proces zorgt ervoor dat verkleuringen worden vervaagd en het huidrellief egaliseert. De littekens zullen verminderen waardoor de rest-acne reduceert.
Het verschilt per huid hoe vaak er behandeld moet worden. Gemiddeld zijn er drie tot zes behandelingen nodig. Dit is afhankelijk van de soort rest-acne en de mogelijke interventie. Soms is er een combinatie van verschillende behandelingen nodig voor het beste resultaat.
Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.
Vergoeding:
Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Soms worden acnebehandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. Acne valt onder het kopje huidtherapie / acnetherapie / huidbehandelingen. Vraag jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.
Huid behandelingen
De huid vernieuwt zichzelf altijd. Wanneer iemand jong is gaat dit snel, bij het ouder worden vertraagd dit proces. Het proces is bij iedereen anders. Wanneer de huidvernieuwing trager gaat, blijven de dode of beschadigde huidcellen langer zichtbaar: het gevolg is een grauwe of doffe huid met vlekken. Ook wanneer de huid te vet is, bijvoorbeeld bij acne, of pigmentvlekken heeft, is het belangrijk voor de juiste peeling te kiezen.
Fruitenzymen verteren dode huidcellen en leggen jongere huidlagen bloot op een milde, voor de huid een niet irriterende manier. Hun natuurlijke werkingsmechanisme is heel anders dan dat van AHA’s (alfahydroxyzuren). Een enzympeeling lost de bovenste huidlagen van de opperhuid op milde wijze op en versnelt zo het natuurlijke exfoliatieproces, waardoor celvernieuwing wordt gestimuleerd, de huid elastischer en de huidstructuur fijner wordt, en verstopte poriën worden gereinigd.
Met medisch microneedling wordt, door middel van hele kleine, steriele naaldjes die vibrerend op de huid terecht komen. Per seconde maakt de Skinpen® per seconde 1600 microkanaatjes in de huid. Tijdens de behandeling wordt het natuurlijke herstelproces diep in de huid geactiveerd waardoor nieuw collageen (type 3) en elastine wordt aangemaakt. De huid wordt hierdoor steviger en voller en de huidteint egaler, frisser en stralender. Medisch microneedling is effectief op celniveau en zorgt daardoor voor een zichtbaarder resultaat. Huidgericht gebruikt voor deze microneedling de Skinpen®.
Huidgericht werkt met de Stellar M22™ IPL. IPL staat voor Intense Pulsed Light. Een IPL werkt met verschillende filters waarmee de nanometers tussen 400nm t/m 1200nm (afhankelijk van gewenste indicatie) worden gekozen. Deze filters zorgen ervoor dat het licht van de IPL de juiste nanometers doorlaat om gewenst doelwit te kunnen bereiken. Hierdoor is de Stellar M22™ IPL inzetbaar voor meerdere indicaties zoals roodheid en pigmentatie.
Boek jouw afspraak online
Vragen voor de huidtherapeut?
Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.