Acne behandeling

  • Wat is het?
  • De behandeling
  • Indicaties

Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht van de patiënt bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn.

Een acnebehandeling bestaat bijna altijd uit een dieptereiniging welke aangevuld kan worden met:

Acne kan zich op verschillende wijzen uiten. De huid kan vettig, glimmend of juist schilferig zijn. Vaak gaat acne gepaard met witte of zwarte mee-eters (comedonen), rode pukkels (papels), puisten (pustels), grove poriën en/of pijnlijke ontstekingen. Tevens kunnen er littekens ontstaan, wanneer acne niet of niet op de juiste wijze wordt behandeld.  

Waarom heb ik wel last van acne en jij niet? De mate waarin de acne toetreedt is afhankelijk van erfelijke, hormonale en externe factoren. Bij externe factoren kun je denken aan een verzorgingsproduct wat juist averechts werkt op de huid of stress. De verschillende oorzaken maakt ook dat er verschillende vormen zijn binnen de acne:

  • Veel gestelde vragen

Voor deze behandeling is geen specifieke voorbereiding noodzakelijk.

Houd rekening met hersteltijd na de behandeling. Plan geen afspraken na een dieptereiniging waarbij je er op je paasbest uit wilt zien.

Afhankelijk van de ernst en de hoeveelheid van de acne kan een dieptereiniging erg gevoelig of pijnlijk zijn. Het verwijderen van enkele blackheads en whiteheads is vaak goed te doen kwa pijn en kan gevoelig zijn. Het wordt als een drukkend gevoel ervaren. Daarentegen kan het verwijderen van een ontsteking wel pijnlijk aanvoelen. Gelukkig is de pijn enkel tijdens het verwijderen van de ontsteking. Nadien neemt de pijn direct af. 

Na de behandeling zal de huid wat rood zijn en mogelijk gezwollen. Gedurende de dag zal dit afnemen. Afhankelijk van de ernst van de acne kan je een volgende dag ook nog roodheid zien.

  • Ben trouw in het gebruik van skincare producten tegen acne. De huidtherapeut zal je adviseren wat betreft het reinigen en verzorgen van je huid om jouw huidconditie te verbeteren. Een goede huidverzorging en het gebruik van de juiste producten heeft grote invloed op het verminderen van acne.
  • Acne behandelingen enkel bij de huidtherapeut zullen onvoldoende effect hebben. Het is belangrijk dat je thuis dagelijks jouw huidverzorging toepast.
  • Reinig de huid niet met heet water, zeep of veel alcohol. Dit droogt de huid uit, waardoor er als huidreactie juist meer talg wordt aangemaakt.
  • Wanneer je de acne wil camoufleren met make-up gebruik hiervoor een medische camouflage zoals de minerale producten van jane iredale.
  • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne.
  • Verwissel je kussensloop regelmatig, zodat jouw gezicht op een schone ondergrond ligt.
  • Knijp de puistjes zelf niet uit. Dit kan leiden tot ontstekingen en littekenvorming. Daarnaast ontstaan er hierdoor korstjes en vlekjes die vaak meer opvallen dan de acne zelf.

Naarmate het aantal behandelingen vordert, zal je het eerste resultaat zien. Na een dieptereiniging is het resultaat vrij snel te zien. Voor de behandeling van acnelittekens zijn meerdere behandelingen nodig om een duidelijk resultaat te zien.

Klik hier voor de volledige prijslijst van behandelingen bij Huidgericht.

Vergoeding
Huidgericht is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Afhankelijk van de indicatie kunnen acne behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van het aanvullend verzekeringspakket. Acne behandelingen vallen onder het kopje huidtherapie / acnetherapie / huidbehandelingen. Vraag jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Boek jouw afspraak online

Vragen voor de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.