Informatief

5 voedingsmiddelen om te eten voor een stralende huid.

Suikers, wie is er niet meer groot geworden. Ze zijn bijna niet weg te denken in onze eetgewoonten. Het is ook heerlijk om te genieten van allerlei lekkernijen zoals een bossche bol, snoepje of lekker koud glas cola. Maar is dat wel zo goed voor jouw huid?

De laatste jaren wordt de link tussen voeding en huidaandoeningen zoals acne steeds meer bewezen. In verschillende recent verschenen wetenschappelijke onderzoeken wordt geconcludeerd dat er bij een verhoogde dagelijkse inname van producten met een hoge glycemische lading, een direct verband gelegd kan worden met het ontstaan van acne en de ernst van de acne. Maar wat is een glycemische lading en waarom speelt dit een rol bij het ontstaan van een onzuivere huid? Wij zullen het hieronder uitleggen.
 
Glycemische lading
Bij het bepalen van de glycemische lading spelen koolhydraten (=suikers en zetmeel) een belangrijke rol. Wanneer een product een hoge glycemische lading heeft, houdt dit in dat suikers/ koolhydraten snel worden afgebroken, om worden gezet in glucose, en worden afgegeven in de bloedbaan. Dit zorgt dus voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels. Het lichaam kan deze snelle verhoging niet goed in balans houden waardoor er insulineresistentie ontstaat. Hierdoor maakt het lichaam meer ontstekingshormonen aan, zoals insuline en androgenen, met hormonale disbalans tot gevolg. Door de hormonale disbalans kunnen de talgklieren vergroten en de talgproductie verhogen: poriën verstoppen, ontsteken en er ontstaat acne.
 
Bijna alle producten bevatten een glycemische lading, maar juist de hoogte hiervan is van belang. Juist die te snelle steiging zorgt ervoor dat je lichaam het niet goed en snel genoeg kan verwerken, met disbalans tot gevolg. Hierbij kan je kijken naar de glycemische index van producten. Deze geeft een inzicht in welke producten een lage, matige of hoge glycemische lading hebben. Het is dus altijd verstandiger om voedsel te kiezen met een lage index in plaats van een hoge index, en het voedsel met een matige glycemische index met mate te nemen. Hierbij kan je het onderstaande als leidraad aanhouden:
·      Lage glycemische index (55 of minder): Meeste fruitsoorten en groenten, bonen, minimaal bewerkte granen, pasta (wit en bruin), magere zuivelproducten en noten.
·      Matige glycemische index (56 tot 69): Aardappelen, zoete aardappelen, mais, couscous, zilvervliesrijst.
·      Hoge glycemische index (70 or hoger): Witte rijst, Wit brood, rijstwafels, meeste crackers, bagels, cake, donuts, croissants en de meeste verpakte ontbijtgranen.
 
Het zal dus geen verrassing zijn dat de meeste kerstgerechten, kerststollen en oliebollen onder de categorie hoge glycemische index vallen. Hierdoor zie je vaak dat je na de decembermaand dus ook een meer onzuivere huid hebt dan normaal. Jouw lichaam heeft weer even de tijd nodig om de glucose af te breken en de hormonale balans terug te krijgen.
 
Wat kan je doen om de schade te beperken?
Het spreekt natuurlijk voor zich dat je de keus kan maken met de gerechten om producten met een hoge glycemische index te vervangen voor producten met een lage index: pasta in plaats van witte rijst, bonen en peulvruchten in plaats van mais, etc.
 
Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je de over de juiste huidproducten beschikt en je huid tijdig laat reinigen indien je acne ontwikkelt of het toeneemt. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een product met salicylzuur aan je skincare routine toe te voegen. Salicylzuur heeft namelijk de eigenschap om diep door te dringen in de huid en de porie van binnenuit te reinigen. Poriën zullen minder zichtbaar en grof worden. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de press & clear van Medik8. Tevens is het een goed idee om de onzuiverheden te laten verwijderen door een huidtherapeut. Dit zorgt ervoor dat de huid sneller kan herstellen en eerder in balans zal komen.
 

Vragen aan de huidtherapeut?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op. 

    Share